KÖRNYEZETBARÁT kalkulátor

Mennyire vagy zöld?

Világszerte egyre nagyobb mértékben terheljük környezetünket. A fogyasztási cikkeket egyre több csomagolóanyagba csomagolják, és több ezer kilométert utaznak a termékek, mielőtt megvásárolnánk őket. Ahelyett, hogy tömegközlekedést választanánk, inkább kocsiba ülünk... És még hosszan sorolhatnánk a környezetünket szennyező forrásokat. Te mit teszel azért, hogy bolygónk zöldje a jövő nemzedék számára is fennmaradjon? Kalkulációnk segítségével megtudhatod, hogy mennyire vagy 'zöldlelkű'.

A műanyag áruk közel 40%-a lát el csomagolási funkciót. A hőre lágyuló műanyagok alkalmasak arra, hogy újrafeldolgozásra kerüljenek, és belőlük egy hasonló vagy valami egészen más műanyag termék készüljön. De a bolt polcától az újrafelhasználásig hosszú az út. Nézzük meg, hogy mennyire!

Vegyünk egy PET palackot. Legyen szó egy üveg ásványvízről. (Napjainkra jellemző ásványvíz trendről ITT olvashatsz.) Megvásároljuk a palack vizet, szomjunkat oltjuk, majd elsétálunk a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőhöz. Itt laposra taposva, és kupakját eltávolítva megszabadulunk a palacktól. A szelektív hulladékgyűjtő autó elszállítja a műanyagos gyűjtőt, és megkezdődik a különböző típusú műanyagok szétválogatása. A kiválogatott és típusonként összetartozó műanyagok bálázásra kerülnek, majd bálástól mennek is az aprítóba, ahol nagy késekkel apró darabkákra vágják őket. A felvágott műanyag darabok meglehetősen koszosak, hiszen rajtuk van még a homok, az ételmaradék, a festékanyagok… ezektől meg kell szabadítani a részeket, mielőtt újrafelhasználásra kerülnének. Tisztítás után olvasztás következik, ahol a műanyag kis granulátum szemcsékké áll össze, ami már alkalmas egy új műanyag használati tárgy elkészítéséhez. Így lesz a PET palackból egy új PET palack vagy épp egy szemeteslapát.

Az újrahasznosítási folyamat talán hosszúnak tűnik, de hétszer kevesebb energiába kerül, mint előállítani a műanyagot. Ezért gyűjtsd Te is szelektíven a hulladékot!

BoKa

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy egy megfázás után nem szedtük be az összes felírt gyógyszert, mert a teljes doboznyi gyógyszer elfogyasztása előtt már makk egészségesek voltunk. Ezeket szépen betesszük a gyógyszeres fiókba, hogy majd legközelebb jó lesz. Ha túl sokat üldögélnek a gyógyszerek a szekrényünkben, akkor előfordulhat, hogy lejár a szavatosságuk, mint a tejnek vagy a joghurtnak. Ezért mindig legyünk nagyon körültekintőek a lejárati dátum tekintetében, ha az otthoni gyógyszeres ládikából veszünk ki egy-egy pirulát. Ha azt látjuk, hogy lejárt a gyógyszer, akkor sose dobjuk az ki a kukába a krumpli héj mellé. Miért ne? Azért, mert sajnos a kukákból könnyen ki tudják szedni a lejárt gyógyszereket, melyekkel bárki mérgezést, komoly megbetegedést tud okozni saját magának vagy másoknak.

Hallottunk már olyanról is, hogy a lefolyóba kiönti valaki a már bevenni nem kívánt cseppeket, pirulákat. Ezt se tegyük! A szennyvízzel a feloldódott gyógyszer a talajba, ivóvízbe kerül, ami szintén egészségkárosító.

A lejárt gyógyszereket gyűjtsük össze, és helyezzük el a gyógyszertárakba erre a célra kirakott gyűjtőkbe, ahol szakszerű módon kerülnek ezek elszállításra, és égetéssel történik a megsemmisítés.

BoKa

2016-tól már lehet igényelni ún. zöld rendszámokat, mely számos kedvezményre jogosítja a gépjárművezető személyt és/ vagy a tulajdonost.

Mely gépjárművel kaphatnak ilyen rendszámot? Azok, amelyek elektromos „meghajtásúak” vagy hibridek és 0%-os a káros kibocsájtási szintjük. Az ilyen környezetbarát gépjármű ingyenes parkolást élvez, és az elektromos energia is ingyenes számukra a nyilvános feltöltő helyeken. További kedvezménykény, hogy ezen gépjárművel után nem kell megfizetni a gépjárműadót. Előnyként mondható továbbá, hogy az elektromos autók után mentesülnek a tulajdonosok a cégautó adó fizetési kötelezettségtől is.

Számos további előny van kilátásban a „zöld kocsit használóknak”, ebből a legkiemelkedőbb a buszsávok szabad használata.  

Ha összeadjuk a mentességekből, a kedvezményekből és az ingyenes feltöltésből származó tételeket, akkor éves szinten többszázezer forintot is spórolhatunk. Persze a mérték függ a gépjármű kihasználtságától, és a megtett távolságtól. Jelenleg nagyon kevés elektromos autó közlekedik az utakon, de számuk gyors növekedésére számítani lehet a jövőben.

BoKa

Mennyire vagy zöld?
KÖRNYEZETBARÁT kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: