Gyógyfürdő kereső kalkulátor

Termálfürdők, gyógyvizek Magyarországon

Magyarország a termálfürdők és gyógyvizek országa. Számos betegségre, egészségügyi problémára találunk megoldást, enyhülést ha alaposan kiválasztjuk, hogy melyik gyógyfürdő összetétele a legalkalmasabb számunkra. A hazai gyógyvizek kiválóan alkalmasak reumatikus,mozgásszervi megbetegedések, nőgyógyászati és urulógiai problémák valamint izületi betegségek stb. kezelésére. Írja be kalkulátorunkba, hogy milyen betegségre keres gyógyfürdőt, majd adja meg az irányítószámot, ahol tartózkodik. Kalkulátorunk segít Önnek megtalálni az Önhöz legközelebb lévő gyógyvizet.

Minden termálvíz gyógyvíz? És minden gyógyvíz hévíz is? És akkor az ásványvizet csak isszuk vagy fürdünk is benne? Számtalan kérdéskombináció tehető fel a termálvíz, hévíz, gyógyvíz és az ásványvíz összefüggésében. Tegyünk egy kis rendet ebben!

Magyarország nagyon gazdag termálvizekben vagy más néven hévizekben. Az ország területének háromnegyed része alatt van termálvíz, ami Európai viszonylatban is kiemelkedő. A termálvíz vagy hévíz 30 Celsius fok feletti rétegvizet jelenti, ami fürdőzésre, és fűtésre is egyaránt alkalmas.

Ásványvíznek akkor nevezhetünk egy feltörő vizet, ha abban az oldott ásványianyag-tartalom eléri az 500 mg/ liter értéket. A csapvíz ennek az oldott ásványi anyagnak csupán a felét vagy harmadát tartalmazza. Attól függ, hogy hol tartózkodunk és az ország mely pontján nyitjuk meg a vízcsapot.

Gyógyvíz az a víz, amely igazoltan betegségek gyógyítására alkalmas ásványvíz. A gyógyvíz kategóriát bakteriális, kémiai, és különböző tesztek sikeres elvégzése után lehet „kivívni”. A folyamatos hatósági vízellenőrzés pedig biztosítja, hogy a gyógyvíz kategóriának továbbra is megfelel a gyógyvíznek minősített víz. A gyógyvizek ásványanyag tartalma akár tízszerese is lehet az ásványvizekének. Ezért van az, hogy amikor gyógyvízben üldögélünk vagy gyógyvizes ivókúrán vagyunk, akkor a medencében eltöltött időt vagy az elfogyasztott vízmennyiséget bizonyos határok között tartsuk. Ehhez kapcsolódik a fürdőfáradtságról szóló Tudtad-e írásunk.

Tehát elmondhatjuk ez alapján, hogy nem minden termál vagy hévíz gyógyvíz, de minden gyógyvíz ásványvíz.

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy melyik gyógyvíz milyen betegséget gyógyít.

BoKa

Fűben-fában megtalálható mindenre a gyógymód! - állítják a gyógynövényekhez, természetes gyógymódhoz értők. 

Mi pedig - betegek - hajlamosak vagyunk sorra bekapkodni a sok-sok gyógyszert, pedig sokszor a természet kínálja a megoldást, az enyhülést panaszainkra.

De melyik gyógynövény milyen betegségre jó?

A SzámoldKi.hu elkészítette Neked gyógynövény kalkulátorát, melyben minden problémára gyógyírt találsz.

Azt már az általános iskolai földrajz órán megtanultuk, hogy a föld középpontja felé haladva egyre melegebb van. (Ezért is került a pokol a „mélybe”. A Szerk.) A mélység és a melegedés összefüggésének a mutatószáma a geotermikus gradiens. Ez azt mutatja meg, hogy lefelé, a föld középpontja felé egy egységet haladva, mekkora a hőmérsékletváltozás. .

Átlagosan a világban egy 3 Celsius fok/ 100 méter. Vulkánok közelében ez az érték akár 14-15 Celsius fok/ 100 méter is lehet. Budapesten, a termálvizek környékén, az átlagtól magasabb, 6-7 Celsius fok/ 100 méter a geotermikus gradiens. A magyarországi geotermikus gradiens átlag 6 Celsius fok/ 100 méter, ami a világátlag dupláját jelenti.

BoKa

Szervezetünknek napi 2-4 liter folyadékra van szüksége. A folyadékbevitel legjobb és legegészségesebb módja a víz. Az egészséges életmód térnyerésével egyre többen adják fel a szénsavas és cukrozott üdítőitalok fogyasztását, és térnek át a víz, ásványvíz fogyasztására.

Régen az ásványvíz luxuscikk volt. Mára már mindennapi életünk része. Legalábbis a fogyasztási statisztika alapján.

Az 1990-es évek elején 4-6 liter/ fő ásványvizet fogyasztottuk el Magyarországon. A trend évről évre emelkedett, aminek az eredménye, hogy mára már az éves, egy főre jutó átlagfogyasztás meghaladja a 110 litert is.

A legkedveltebb vizek a szénsavval dúsítottak (49%), ezt követi a szénsavmentes ásványvíz (43%) és az enyhén dúsított vizekből kb. 8%-nyit iszunk meg.

Egyre nagyobb teret hódítanak az ízesített ásványvizek. Ezeknek a címkéjét nézzük meg, ha diétázunk vagy cukorbetegségben szenvedünk, mert gyakran van benne hozzáadott cukor. Lehetőleg ne szokjunk rá ezekre, mert mesterséges adalékot tartalmaznak, nem úgy, mint a „sima” társaik.

Egyes szakértők szerint javasolt a fogyasztott ásványvíz márkát folyamatosan váltogatnunk, mert így minden ásványi anyagból részesül a szervezetünk. Míg, ha egy márka mellett tesszük le a voksunkat, akkor az olyan, mintha „egyoldalúan táplálkoznánk”. Persze nem kell ezt szélsőségesen érteni.

A palackozott ásványvizek mellett ne feledkezzünk meg a csapvízről sem, ami Magyarország területén kiváló (kivételek itt is vannak), néhol ásványvíz minősítést elérő szomjoltó.

További érv a csapvíz mellett, hogy ennek fogyasztásával nem terheljük környezetünket az üres palackokkal. Környezetvédelemről szóló tesztünkkel megtudhatod, hogy mennyire vagy „zöldlelkű.”

BoKa

Termálfürdők, gyógyvizek Magyarországon
Gyógyfürdő kereső kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: