Gyerek/csecsemő alvásigény kalkulátor

Mennyit kell aludni egy gyereknek?

Túl sokat alszik a gyermeked? Vagy épp állandóan ébren van? Mennyi alvásra van szüksége egy csecsemőnek, gyermeknek vagy serdülő korúnak? Alvásigény kalkulátorunk segítségével most megtudhatod (a kalkulátor 18 éves korig ad értéket). A kalkulátor motorja a nemzetközileg elismert National Sleep Foundation tanulmányaira épül.

Minden élőlény számára nélkülözhetetlen az alvás. Így van ez egy újszülött csecsemő esetében is. Az alvás az emberi agy korai fejlődésének első aktivitása.

Az alvás-ébrenlét ciklikusság egy csecsemő esetében hetek alatt alakul ki, és kialakulását alapvetően a nappal-éjszaka változása határozza meg. Akár 6-8 hét is eltelik, míg az újszülöttnél "beáll" az alvás-ébrenlét ritmusa, és az addig tartó időszakban sajnos kemény megpróbáltatás vár szüleire, hiszen sokszor rendszertelen az újszülött alvása.

A legtöbb csecsemő esetében kb. a 6. hétre beáll egy alvás-ébrenlét rendszer, mely a gyermek 3-6 hónapos koráig egyfajta stabilitást ad a mindennapokba.

Az újszülöttek átlagosan 10,5 - 18 órát alszanak egy nap, sokszor teljesen szabálytalan időközökben és egyhuzamban átlagosan 1-3 órát töltenek ébren. Az alvás-ébrenlét ritmusát befolyásolja az etetés és a tisztába tevés/ápolás időszaka is. Az alvási idő tartama a korai csecsemő korban a néhány perctől a néhány órás időszakig nagyon változó.

Alvás közben gyakran aktívak: a kezecskék és lábak rángatóznak, gyakran mosolyognak vagy szopizós/cumizós szájmozdulatokat tesznek.

Az újszülöttek és a csecsemők számos módon tudják "kommunikálni" felénk, hogy fáradtak és alvásra van szükségük.

Lármázás, sírás, szemdörzsölés és egyéb egyéni gesztusok mind azt jelzik, hogy "álmos vagyok, szeretnék aludni". Ezekre a jelekre figyelve érdemes gyermekünket betenni a kiságyba és nem megvárni, míg "elalszik valahol". Tehát ne akkor fektessük az ágyba, ha már alszik, hanem akkor, amikor már álmosnak látjuk, de még nem aludt el. Ez a módszer nagyon fontos ahhoz, hogy megtanítsuk őt aludni - javasolja a National Sleep Foundation.

Az újszülötteket azzal ösztönözhetjük a nap közbeni kevesebb alvásra, ha aktívan foglalkozunk velük: ha világos helyen vagyunk vele, kitesszük különböző hanghatásoknak, és sokat játszunk, foglalkozunk velük. Az este közeledtével csökkentsük a fényeket és a hangok tompításával és a játék/foglalkozás csökkentésével is készítsük fel őket a hosszabb éjszakai alvásra.

Az alvásproblémák elkerülhetők némi odafigyeléssel:

- igyekezzünk felismerni a baba alvási szokásait, figyeljünk a jelekre, hogy mikor kezd álmosodni

- ha észleljük, hogy álmos, tegyük be a kiságyába, ne várjuk meg, hogy máshol aludjon el!

- fektessük hátára a csecsemőt és vigyázzunk, hogy semmi ne legyen az arcában (takaró stb.)

- ösztönözzük minél inkább az éjszakai alvásra

Nemzetközi tanulmányok alapján elkészítettük számodra kalkulátorunkat, melynek segítségével leellenőrizheted, hogy eleget alszol-e esténként ahhoz, hogy egészségedet megőrizd. A felnőttek alvásmennyiségét az is nagyban befolyásolja, hogy nap közben milyen tevékenységet végeznek jellemzően.

Optimális alvásmennyiség kalkulátor felnőttek részére.

Mennyit kell aludni egy gyereknek?
Gyerek/csecsemő alvásigény kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: