havi jövedelem összehasonlító kalkulátor

Milyen a fizetésem? (ágazati)

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy a magyarországi lakosságot vizsgálva a Te havi fizetésed hol helyezkedik el az adott szektoron belül. Jobban vagy rosszabbul keresel mint mások?

El tudnád képzelni, hogy 6 hónapon keresztül folyamatosan luxus szállodákban élj, pezsgőzz a jacuzziban a pároddal, utazz szigetről szigetre és körülvegyen a romantika? És ezt el tudod úgy képzelni, hogy még fizetnek is érte? Tényleg van ilyen: nászúttesztelő a neve.

Egy ír utazási iroda nem bízott semmit a véletlenre. Biztosra akart menni, hogy az általuk szervezett utak valóban elérik a megfelelő színvonalat. A puding próbája az evés, tehát kipróbáltatták. A szerencsés tesztelő párocska fél éven keresztül utazott és kipróbálta a nászutas csomagokat. A költségek fedezetén túl további 20 000 euró volt a jussuk. 

Ne aggódj, ha épp nem tudsz ilyen állást elcsípni, addig is ott van a lottó és a lottókalkulátor, ami segít nyerni.

Már a múlt század közepén felismerték a burnout-ot, azaz a munkavállaló kiégésének, „elhasználtságának” jelenségét. A multi világ azonban megsokszorozta ezt a „betegséget” a munkaerőpiacon. Mára már a fiatal, harmincas éveikben járó dolgozók is megtapasztalják a burnout tüneteit.

A kiégés nem egyik napról a másikra tör ránk, hanem több hónapos, éves, néha évtizedes folyamat eredménye. Okozhatja ezt a cégen belüli nagy nyomás, felelősségvállalás, teljesítménykényszer, megfelelni vágyás, stresszes munkakörnyezet, pozitív visszajelzések elmaradása, személyes konfliktusok a munkahelyen, és az általunk alacsonynak ítélt fizetés is. Ez a motiváltan és depresszív lét megnehezíti a mindennapokat és esetenként olyan bénító hatása van a pszichére, hogy a dolgozó nem képes már önerőből változtatni helyzetén. A tartós negatív lelkiállapot betegségekhez (infarktus, szív- és érrendszeri megbetegedések, légzési nehézségek…) vezetnek.

Néhány javaslat, hogy mit tehetünk kiégés ellen:

1. Legyünk tisztában céljainkkal, és fogalmazzuk meg konkrétan, hogy mit várunk el a cégtől, és mi, mint munkavállaló mit tudunk adni a vállalatnak. Ezt bátran írjuk is le magunknak.

2. Listázzuk fel őszintén azt is, hogy mi motivál(na) bennünket. Több fizetés? Kinevezés? Új feladatok? Ha módunkban áll, akkor ezekről beszéljünk vezetőnkkel is.

3. Higgyük el, hogy nem (mindig) mi vagyunk a hibásak! De azt is tartsuk szem előtt, hogy nem lehet mindenért az XY a hibás. Ha lehet, kerüljük a vádaskodást. 

4. Tartsunk önvizsgálatot! „Megtettem mindent, amit a hatásköröm és a felelősségi köröm enged ez ügyben?”. Ha igen a válasz, akkor fogjuk fel, hogy ebben a környezetben, ezért az ügyért a maximumot hoztuk ki magunkból.

5. Kérjünk segítséget vezetőnktől, kollegáinktól. Már egy beszélgetés is sokszor segítséget jelent.

6. Nézzünk körül a cégünknél vagy más szervezeteknél. Más is hasonló problémákkal küzd? Igen? „Nem vagyok egyedül!!!” A tudat, hogy másnak is „fáj”, segít feldolgozni a problémát.

7. Kerüljük esténként (és munkaidőn túl) a munkával kapcsolatos beszélgetési témákat.

8. Tudatosan kapcsolódjunk ki barátaink, családunk társaságában.

9. A rendszeres sport segít testünknek és lelkünknek is méregteleníteni és kiváló stresszoldó.

10. Keressük meg a kikapcsolódási formákat, melyek segítenek számunkra, és ezeket iktassuk be a napirendünkbe. Írjuk be a naptárunkba és ne tologassuk őket, mert valami más esetleg fontosabb.

11. Étkezzünk rendszeresen, és igyunk kellő mennyiségű folyadékot. Épp elég a szervezetünknek a lelki teher, nem kell fizikálisan is tovább nyomorgatni.

12. Örüljünk! Próbáljunk a legkisebb sikernek is örülni. Biztosan van! Meg kell keresni.

13. Adjunk pozitív visszajelzést munkatársainknak és ismerőseinknek. Adni jó. Az öröm és a jó megosztása további pozitív gondolatokat indukál bennünk és környezetünkben. Kezd reggel a büfében vagy a zöldségesnél a pozitív gondolatokat.

14. Ha a kiégés olyan nagymértékű, hogy önmagunk már nem tudunk ezen változtatni, keressünk fel szakembert és gondolkozzunk el a munkahelyváltás, változtatás lehetőségén. 

15. (komolytalan megoldás, mégis sokan csinálják) Jó alaposan rúgjunk be és hajnalban a kocsmából hazafelé menet hangosan üvöltözve szidjuk a főnökünket. Ha nem érezzük másnap, hogy ez segített volna, akkor ismételjük meg újra és újra. Mindez azt eredményezi, hogy a burnout mellé egy masszív alkoholizmust is sikerül összeszednünk.

Hogy mennyit ihatsz naponta, hogy az még ne menjen az egészséged rovására? Megtudhatod alkohol kalkulátorunk segítségével. 

2015. évi adatok alapján a bruttó bér Magyarországon átlagosan 242 ezer forint.

A legjobban kereső munkavállalók Budapestre koncentrálódnak. A budapesti átlag munkabér meghaladja a 300 ezer forintot. Budapesttől eltekintve, dobogós helyen van Fejér (280 ezres átlag), Győr-Moson-Sopron (279 ezres átlag), és Heves (273 ezres átlag) megye.

A sereghajtók között Békés megye áll, 183 ezer forintos bruttó átlagfizetéssel.

Nagy szórást mutat a pályakezdők bérezése, mely erősen diplomafüggő. Egy informatikai diplomával rendelkező fiatal, aki nyelvet/ nyelveket beszél, akár 227-350 ezer forintos kezdő fizetésre is számíthat. Jó eséllyel indulnak a magasabb kezdő fizetésért a műszaki diplomával rendelkezők is, akik szintén a 300 ezer forintos kezdő átlagbérezésre számíthatnak.

Az agrártudományi, a bölcsészettudományi, és a pedagógus diplomával rendelkezők állnak a lista alján. A 2015-ös felmérések szerint a kezdő átlagfizetésük egyik diploma esetén sem érte el a 157 ezer forintos átlagos bruttó bért. 

2015-ben arról készült egy felmérés, hogy melyik nemzet dolgozik a legtöbbet (munkaórában). Évi 250 munkanappal, és napi 8 órás munkaidőt feltételezve az éves statisztikának 2000 órára kellene rúgnia.

A 35 országra kiterjedő felmérés megmutatta, hogy a mexikóiak a legszorgalmasabbak a ledolgozott munkaórákra vonatkozóan a maguk 2226 órájával. Ez azt jelenti, hogy ők közel 9 órát dolgoznak munkanaponként.

 A hollandok hozták a legalacsonyabb éves statisztikát a maguk 1381 órájával. Ez azt jelenti, hogy a holland népesség átlagosan 5,5 órát tölt munkával.

Magyarország a lista alapján a 27. helyet foglalja el, amit a napi 7,7 órás munkavégzéssel értünk el. 

Milyen a fizetésem? (ágazati)
havi jövedelem összehasonlító kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: