Törtes feladvány

Milyen pozitív egész számra igaz a feladvány?

Ha x=0, akkor az alábbi törtek mindegyike egész szám. Melyik az a következő pozitív egész szám (x=?), mely esetén az összes tört újra egész számot ad? Megoldásodat írd a kék mezőbe, majd a SzámoldKi-gomb megnyomásával ellenőrizni tudod, hogy helyes-e. (nehézségi szint: 3/5)

Ha alaposan megnézzünk a törteket, akkor azonnal észrevesszük, hogy ami a nevezőben lévő szám, az van a számlálóban is az "x" ismeretlenhez hozzáadva. 

Ez ezt jelenti, hogy az "x" amit keresünk, annak oszthatónak kell lennie 2-vel, 3-mal, 4-gyel és 5-tel is. De jól tudjuk, hogy ami osztható 4-gyel, az kettővel is. 

Így tehát egy olyan számot kell keresnünk (és abból is a legkisebbet), mely egyszerre osztható 3-mal, 4-gyel és 5-tel is.

Ez pedig nem más, mint a 3 x 4 x 5 = 60.

A helyes megoldás tehát: x = 60 az a legkisebb pozitív egész szám, melyre minden tört értéke egész szám lesz. 

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Kérek még valami gondolkodtatót!

A SzámoldKi.hu oldal azzal a céllal jött létre, hogy hasznos kalkulátorokat fejlesszen olvasóinak, melyek segítségével könnyen kiszámolhatnak olyan dolgokat, melyhez komolyabb utánjárás, vagy szakmai háttér szükséges. A kalkulátorokat a főoldalunkon kategóriák szerint csoportosítottuk, de intelligens keresőnk segítségével is könnyen megtalálhatod a Neked szükséges kalkulátort.

Legnépszerűbbek:

Mennyi idő van még hátra az életemből? 

Gyorshajtáskor mennyi a bírság összege?

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz viszonyítva?

stb.

A kalkulátorokon túl játékos feladványokat, matematikai kvízeket, gondolkodtató és vicces rejtvényeket is találsz a SzámoldKi.hu oldalán IDE kattintva. 

Milyen pozitív egész számra igaz a feladvány?
Törtes feladvány
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: