Mennyit tudsz a sörökről?

Nagy sör-ismereti teszt

Voltál már valaha sörivó versenyen? Ez most kicsit más: sör-infó verseny. A kérdés: mennyit tudsz a sörről? Kiművelt sörfogyasztó vagy, vagy csak begurítod egyiket a másik után? Dobozos, üveges vagy csapolt? Világos, félbarna vagy barna? Szürt vagy szűretlen sör? Nézzük, mennyire ismered őket!

Ahogyan a pálinka-, és a borkóstolásnak is megvannak a maga szabályai, úgy természetesen a sört sem „gurítjuk csak úgy le”. Több érzékszervünket is be kell vetnünk, ha jól szeretnénk kóstolni.

Elsőre itt van látás. Nézzük meg a sör színét, áttetszőségét. A sör fajtája válogatja, hogy mit kell látnunk. Szűretlen sörnél ne próbáljunk meg átlátni a poháron. Világos típusú sörök esetén csak a teljesen átlátszó fogadható el.

Vessük egy pillantást a habra is. A kiváló sörök habja sok apró légbuborékkal telítetten és hosszú ideig várja, hogy elfogyasztásra kerüljön. A jó sörhab nem huppan össze. Ha a hab nem tűnik „egészségesnek”, akkor ott valami probléma lehet a minőséggel. Legyünk gyanakvóak!

Poharunkban az italt körbeforgatva meg is szimatolhatjuk a sörünket. Ne dugjuk bele az orrunkat, hanem kb. 10-12 cm távolságból szagoljunk bele. A pohárból nem szabad, hogy bűzös vagy erős szag csapja meg az orrunkat, ha minőségi italt fogyasztunk.

És az íz teszt. Kis kortyot vegyünk a szánkba. A nyelv oldalsó részén érezzük a sör telítettségét. Pici csípős érzés ez. Nem jó, ha nagyon intenzív, és az sem, ha egyáltalán nem érezzük. Majd lenyelve a kortyot érezzük a keserűséget, de csak épp pár másodperc erejéig. Ha ennél hosszabb ideig marad meg a keserű íz a garatunk környékén, akkor nem jó minőségű itallal van dolgunk.

Kóstoláskor még érzékelni fogunk fűszeres és édes ízeket is, melyek íz-intenzitása és tartóssága függ a sör típusától, amit épp kóstolunk.

További szeszesital kalkulátorinkat itt találod: pálinka, fröccs.  

 

BoKa 

Arról sokat lehet tudni, hogy mik a másnaposság tünetei, és mit tegyünk, ha (véletlenül) másnaposak lennénk. Arról kevesebb szót ejtünk, hogy mit ne csináljunk. Összeszedtünk pár „életmentőt”.

1. Ne kelj fel! Ha van rá módod, akkor ne kelj fel, ha a másnaposság gyötör. Engedd meg a szervezetednek, hogy kipihenje és kialudja a sokkot. Ha nem tudsz aludni, akkor is maradj ágyban.

2. Ne vezess! Fontos tudnod, hogy a másnaposság állapotában a reflexeid nem úgy működnek, mint egy normál napon, köszönhető ez a kialvatlanságnak és persze az alkoholfogyasztásnak is. Kerüld a sofőr szerepet a másnapokon.

3. Tea, kávé, energiaital kerülése! A koffeintartalmú italok nem tesznek jót az egyébként is gyenge gyomrodnak. Ezért ezeket kerüld, mert csak fokozod a bajt.

4. A szénsav is kerülendő ezen a napon. A savak szintén csak jól átdolgozzák és izgatják a gyomor nyálkahártyáját, amire ezen a napon semmi szükséged nincs.

5. Ne gyújts rá vagy kevesebbet cigizz! A szervezeted ezen a napon éppen „túlél” és próbálja magából kihajtani a méreganyagokat. Segíts neki ebben legalább annyival, hogy nem gyújtasz rá vagy kevesebbet dohányzol.

6. Ne fogyasszunk alkoholt! (Másnaposan pedig milyen jól tud esni egy pohár gyógyító sör!) Jobban jársz, ha ezt kihagyod, és nem terheled tovább alkohollal megfáradt testedet.

7. Ne fogadd meg, hogy soha többé nem iszol! Ugye nem kell magyarázni, hogy miért ne tedd?

Alkoholista vagyok? - kalkulátorunk megmutatja Neked az igazságot.

 

BoKa

A búzasör eléggé megosztja a sörfogyasztókat. Valaki vagy szereti vagy nem. Nem igazán van köztes út. (Én szeretem. A szerk.)

Nem egyszer lehet látni, hogy a búzasört fogyasztók rizst dobálnak a pohárba. Miért is?

A rizsszemek segítik a búzasör habképződését azzal, hogy kis buborékokat szabadít fel a rizsszem, ahol a pohár aljára hull. A búzasörhöz fogyasztott citrom pedig már csak a korona a sörhabon, ami az ízharmóniát biztosítja.

 

BoKa 

Nagy sör-ismereti teszt
Mennyit tudsz a sörökről?
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: