Mi lesz az összeadás eredménye?

Számpiramis feladvány

Feladványunkban 'B' egy pozitív, egyjegyű egész szám. Ennek a számnak a segítségével képezünk egyjegyű, kétjegyű, háromjegyű és négyjegyű számokat, melyeket összeadunk. Azt tudjuk, hogy az összeadással kapott eredmény egy ötjegyű szám. Melyik ez az ötjegyű szám? Ha kiszámítottad, akkor az eredményt írd be a feladvány alatti kék mezőbe, és nyomd meg a SzámoldKi gombot, hogy ellenőrizd annak helyességét. (Nehézségi szint: 3/5)

Mivel tudjuk, hogy a 'B' egyjegyű, pozitív egész szám, így a B lehet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 vagy 9. 

De mivel tudjuk, hogy az összeadás eredményeként egy 5 jegyű számot kell kapnunk, így a kicsi számokat azonnal kizárhatjuk. Olyannyira, hogy még a B=8 sem lehetséges, mert az összeadás még akkor is csak 4 számjegyű eredményt fog adni.

Így a B=9 lehet az egyedüli megoldás, így ennek ismeretében már csak az összedás műveletét kell elvégezünk: 9 + 99 + 999 + 9999 = 11106

A helyes válasz tehát: 11106

Kérek még másik feladványt! 

A SzámoldKi.hu oldal azzal a céllal jött létre, hogy hasznos kalkulátorokat fejlesszen olvasóinak, melyek segítségével könnyen kiszámolhatnak olyan dolgokat, melyhez komolyabb utánjárás, vagy szakmai háttér szükséges. A kalkulátorokat a főoldalunkon kategóriák szerint csoportosítottuk, de intelligens keresőnk segítségével is könnyen megtalálhatod a Neked szükséges kalkulátort.

Legnépszerűbbek:

Mennyi idő van még hátra az életemből? 

Gyorshajtáskor mennyi a bírság összege?

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz viszonyítva?

stb.

A kalkulátorokon túl játékos feladványokat, matematikai kvízeket, gondolkodtató és vicces rejtvényeket is találsz a SzámoldKi.hu oldalán IDE kattintva. 

Számpiramis feladvány
Mi lesz az összeadás eredménye?
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: