Amíg például a cicás videók még mindig első helyen szerepelnek a vicces videók között, addig casino felületek százai is biztosítanak már macskás játékokat. 

A cicák iránti szeretet alapvető része viszont, hogy megértsd mit szeretne kérni tőled bizonyos helyzetekben, így ebben a cikkben bemutatjuk a macskák testbeszédére vonatkozó legfontosabb információkat.

Mit kell tudnod a macskák testbeszédéről?

A macskák lenyűgöző lények, akiknek sajátos nyelvük van. Bár a macskák nem szavakkal kommunikálnak gazdáikkal, a testbeszédet használják érzelmeik és vágyaik kifejezésére. A macskák testbeszédének megértése tehát sokat segíthet a macskatulajdonosoknak abban, hogy jobban megértsék kedvenceiket és szorosabb köteléket alakítsanak ki velük.

A macska farka sokat elárulhat a hangulatáról és a szándékairól. Amikor egy macska nyugodt, a farkát finoman ívesen tartja, vagy a végén enyhén megpöccinti. Ha a macska farkát magasan tartja és remeg, az általában azt jelenti, hogy boldog és izgatott. Ha azonban a macska farka felpúposodik és egyenesen tartja, az azt jelezheti, hogy fenyegetettnek vagy agresszívnek érzi magát. 

Ha tehát azt látod, hogy a cicát folyamatosan gyengének tűnik és lent tartja a farkát, érdemes lehet egy állatorvossal egyeztetned arról, hogy biztosan nincs-e fájdalma, vagy valami betegsége.

A macskák testbeszédének egy másik aspektusa a fül pozíciója. Ha például a macska fülei előre és felfelé állnak, az általában azt jelenti, hogy éber és érdeklődik valami iránt. Ha azonban a cica füle a fejéhez lapul, az azt jelentheti, hogy fél, dühös vagy védekezik. Mivel a macskák nem alszanak túl mélyen, ezért sokszor láthatod majd azt is, hogy alvó helyzetből hegyesedik ki a fülük, amire automatikusan kinyílik a szemük is, hogy azonnal megtalálhassák a hang vagy a zaj forrását.

Mindeközben pedig a macskák a szemüket is használják a gazdájukkal való kommunikációra. Ha a cica szeme például kitágul, az általában azt jelenti, hogy izgatott vagy ijedt. Ha azonban a macska szeme félig csukva van, az azt jelezheti, hogy nyugodt és elégedett. Ráadásul, ha a cicád hosszan pislog rád, az azt jelenti, hogy kényelemben érzi magát, miközben szeretet küld feléd. Felfoghatod ezt úgy például, mintha azt mondaná: Szeretlek és köszönöm, hogy vagy nekem.

Ha tehát a macskád rád kacsint, próbálj meg lassan vissza kacsintani rá, hogy ezzel is kifejezd a saját szeretetedet és bizalmadat. Ez segíthet elmélyíteni a szőrös barátoddal való kötődést és elősegítheti, hogy jobban és biztonságosabban érezze magát a közeledben.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzott pislogás vagy hunyorgás a macskáknál a kényelmetlenség vagy a fájdalom jele is lehet. Ha azt veszed észre, hogy macskád túlzottan pislog, vagy úgy tűnik, hogy hunyorog, érdemes lehet időpontot egyeztetni állatorvosokkal, hogy kizárható legyen a háttérben meghúzódó egészségügyi probléma.

A macskák különböző hangszínei és testtartása

A macskák testbeszédének egy másik aspektusa a hangadás. Különféle hangokat használnak a gazdájukkal való kommunikációhoz, például nyávogást, dorombolást, sziszegést és morgást. Mindeközben pedig a cicáknak különböző nyávogási stílusuk is van. Ha egy macska hangosan és kitartóan nyávog, az azt jelentheti, hogy éhes, unatkozik, vagy figyelmet akar. Ha azonban egy macska halkan dorombol, az általában azt jelenti, hogy vidám és jól érzi magát.

Ráadásul, ha rövid, sok nyávogást hallasz a macskától, arra számíthatsz, hogy valamit szeretne megmutatni, így érdemes követned, vagy jobban figyelned rá. 

Sokan például úgy tanulják meg a legegyszerűbben a saját cicájuk igényeit, ha követik őket, amiket nyávognak rájuk, a cicák ugyanis tökéletesen megfigyelik, hogy miként tudják elmondani a problémájukat. Jó példa erre, hogy az éhes cicák a táljukhoz szaladnak, vagy a szekrényhez, ahonnan érkezik az ételük.

A macskák testtartásukkal is kommunikálnak gazdájukkal. A macska testtartása sokat elárulhat arról, hogy hogyan is érzi magát éppen. Ha egy macska magasan áll, a háta görbe, a farka pedig felpúposodik, az általában azt jelenti, hogy veszélyben érzi magát vagy valami megijesztette. Ha azonban egy macska a hátán fekszik és a hasát szabadon hagyja, az általában azt jelenti, hogy nyugodtnak érzi magát, és bízik a gazdájában.

A macskák üdvözlése amikor újra látlak 

Amikor egy macska üdvözöl téged, miután egy ideig távol voltál tőle, a viselkedése változhat a személyiségétől és attól függően, hogy mit érez irántad. Egyes macskák kifelé fordulóbbak és ragaszkodóbbak, míg mások visszafogottabbak vagy függetlenebbek lehetnek.

Íme néhány gyakori mód, ahogyan a macskák üdvözlik az emberüket:

- Hangadás - Egyes macskák izgatottan nyávognak vagy ciripelnek, amikor újra látják az emberüket. Ez különösen a szociálisabb és társaságkedvelőbb macskáknál gyakori.

- Dörgölőzés - A macskáknak illatmirigyek vannak az arcukban és gyakran dörzsölik arcukat vagy testüket az emberükhöz, hogy így jelöljék meg őt az illatukkal. Ez a ragaszkodás és a területjelölés jele és a macska így mutatja ki, hogy örül, hogy újra lát téged.

Fontos megjegyezni, hogy minden macska egyedi, és az üdvözlési viselkedésük egyéni személyiségüktől és tapasztalataiktól függően változhat. Ha nem vagy biztos abban, hogy a macskád mit érez, amikor köszön, figyeld meg a testbeszédét és próbáld meg értelmezni a jelzéseit.


Állatvilág