Mélyebben rögzül az ismeret

Végtelenül egyszerű az oka annak, miért olyan hatásos az interaktív matematikatanulás, ha a motivációról van szó. Azok a diákok, akik aktívan részt vesznek az ismeretszerzésben, érdekeltté válnak a folyamatban. 

Újra és újra kihívások elé állítják őket, amikre reagálniuk kell, nem csak ülni és bámulni a táblát. Érdemes mielőbb megismerkedni a hatékony módszerrel, a GOMATEK matektanfolyam 9. évfolyam tananyaga azoknak szól, akik már átlépték a középiskola kapuját. 

Egy tanulmány szerint, amikor a diákok interaktívan tanulnak, az információk akár 90%-át is képesek megjegyezni. Ez az arány a passzív módszerek mellett mindössze 20-30%. Több mint elgondolkodtató a különbség mértéke.

Miért unalmas a hagyományos módszer? 

A passzív tanulás során a diákok gyorsan elfáradnak és nem tudnak koncentrálni. Ha csak egy videót néznek vagy elolvasnak egy írott anyagot, könnyen elkalandoznak a gondolataik, és nehezen tudnak figyelni. Nem tudnak kellően bevonódni, ezért elmarad a várt eredmény.

Az interaktivitás ereje 

Az interaktív tanulás azért izgalmas, mert változatos és nem hagyja lankadni a figyelmet. Egy tipikus interaktív tanóra során a tanulók kérdéseket tesznek fel, problémákat oldanak meg, és közvetlen visszajelzést kapnak a tanártól. 

Ezáltal nemcsak jobban értik a tananyagot, de érdekesebbé és élvezetesebbé válik a tanulás is. Ez a változatosság és aktív részvétel főleg a matematika megértésében kulcsfontosságú.

Ízelítő egy tanfolyamból

Egy jól megtervezett interaktív tanfolyam sok különböző feladattípust kínál, amelyek számos részkérdésre épülnek. A diákok folyamatosan válaszolnak ezekre a kérdésekre, ami segít nekik mélyebben megérteni a tananyagot. 

A tanár itt is kulcsszerepet játszik, motiválja és támogatja a diákokat, miközben ők saját tempójukban haladnak előre a tananyaggal.

Életre szóló pozitív megerősítés 

A diákok dicséretet kapnak minden helyes válasz után, ami növeli az önbizalmukat. Ez különösen fontos, mert sok diákot ér kudarc a tanulás során. Az állandó pozitív visszajelzés segít felülírni a korábbi negatív tapasztalatokat és fenntartani a motivációt a folytatáshoz.

Az interaktív tanulás segít rendszerben gondolkodni és megérteni a problémák megoldásának lépéseit. Nemcsak a jegyeket javíthatja, hanem az életre szóló tanulási kedvet is megalapozza. 

Ezek olyan készségek, amelyek nemcsak az iskolában, hanem az érettségi után is hasznosak, sőt, a munkavállalás során előnyt jelenthetnek. Ezért ha valaki komolyan gondolja a matektanulást, és valódi készségeket is szeretne fejleszteni, minden bizonnyal egy interaktív tanfolyamon kellene készülnie.


Gyermek Iskola