Ahogy telt-múlt az idő, ezek az ajándékok fokozatosan pénzzé változtak, hogy segítsék az ifjú házasokat, de mégis mennyi az annyi? Mit kell figyelembe vegyünk, amikor eldöntjük, mennyit teszünk a borítékba? Gyakoroljuk még az ajándékozás szokását? Végül is esküvőkre nincs konkrét etikai kódex, így nincs szabály, beleértve az esküvői ruha, a kaja, illetve az ajándékozás rituáléját is.

A pénzen kívül ajándékba is érdemes befektetni?

Nyilván itt felmerül az is, hogy a menyasszony és a vőlegény 2 részre akarja-e osztani a nagy eseményét, azaz polgári esküvőre, és egy másik időpontban az egyházi, majd az azt követő fergeteges lagzira. Általában azok vannak meghívva mindkét eseményre, akik nagyon közel állnak az ifjú párhoz, legalábbis így az elfogadott. Ebben az esetben az ajándékozás részét is érdemes két részre osztani: a polgári esküvőre lehet hasznos és/vagy különleges tárgyat ajándékozni, míg a ceremóniára elfogadottabb a pénzbeli adomány, amit az ünnepeltek is jobban értékelnek.

Mit érdemes figyelembe venni a borítékba helyezett összeg kiválasztásakor?

- A helyszín, illetve annak szolgáltatásai.

- Az a terület, ahol az esküvőt tartják – faluban vagy városban?

- Az ifjú párhoz fűzött kapcsolat minősége – rokonok, legjobb barátok, vagy csak távolabbi ismerősök vagytok?

De sokan az étel, a zene és a dekoráció minőségére is figyelnek, és annak függvényében döntik el, hogy mennyit szánnak adni. Persze van olyan is, aki számára csalódás lesz az egész lagzi, és így a borítékba is kisebb összeget tesz, mint amennyi az eredeti terveiben szerepelt. Ez a hozzáállás nem a leghelyesebb, mert az ajándék végül a menyasszonynak és a vőlegénynek szól, és nem az általuk szervezett esküvőnek, amelynek rengeteg végkimenetele lehet a nap folyamán.

Mennyit tegyünk ha az esküvő két részre oszlik?

Ha a rendezvény két részre oszlik, és mindkettőre meghívást kapsz, akkor a legjobb a polgári esküvőre ajándékkal menni, az esküvőre pedig pénzzel. Érdemes előtte nyitottnak lenni, és megkérdezni a menyasszonyt és a vőlegényt, hogy mi lenne a hasznos, vagy mi tenné igazán boldoggá őket: sokan mondhatják, hogy nincs hiányuk semmiben, megvan már mindenük, de mindig lehet találni valami különlegeset, amely emlékeztetni fogja őket életük legszebb napjára. Akár egy vicces karikatúra vagy egy festmény is csodálatos ajándék lehet, akárcsak az előre megbeszélt háztartási eszközök, vagy befizetés és nyaralásba. Ez csak közeli hozzátartozók részéről, mondjuk a szülőktől vagy testvérektől, mivel egy ilyen ajándék jelentős összegbe kerül, talán még annál is többe, mint amit egy esküvőre adna az ember.

Nehéz konkrét árlistát kialakítani, ezért mindig érdemes megkérdezni a családtagokat, ismerősöket és barátokat is, hogy a mai elrugaszkodott és magas árak mellett, hol tart az ajándékozás mértéke. Ettől függetlenül fontos, hogy mindenki a pénztárcájához igazítsa az ajándékozás mértékét, hiszen lényegében egyetlen esküvő sem a pénzről kéne szóljon, hanem arról, hogy egy férfi és egy nő örökre összeköti az életét, szerelmük megpecsételését pedig a családjukkal és barátaikkal szeretnék közösen megünnepelni, mielőtt elkezdik a közös jövőjüket.


Életmód