Hol találkozhatunk infrasorompóval?

Legtöbben a hollywoodi filmekből ismerik azt a jelenetet, amikor is egy értékes műkincset szeretne megszerezni a főhős, azonban találkozik az infrasugarakkal átszőtt teremmel. Ennek a kialakult képnek az ellenére a mindennapokban rengeteg helyszínen találkozhatunk infrasorompóval, például a mozgólépcsőknél, liftekben, kapubejáróknál, vagyonvédelmi eszközökön vagy áruházakban egyaránt. Mindezt azért, hogy megóvják biztonságunkat, valamint másik esetben azért, hogy riasszon, ha illetéktelen behatolót érzékelne az infrafény, azaz valaki megszakítaná a fénynyaláb folytonosságát. 

Azonban kültéri használat esetében vannak olyan tényezők, amelyek ronthatják a hatékonyságát, mint a sűrű havazás, eső vagy átláthatatlan köd, így érdemes olyan eszközt választani, amely képes megkülönböztetni ezen tényezőket. Ma már léteznek olyan intelligens eszközök a piacon, amelyek érzékelik a jel változását akkor, ha valaki ténylegesen átlépi azt és akkor, ha csak az időjárás tényezői akadályozzák működését.

Az infrasorompó működési elve

Az infrasorompó esetében két fontosabb részről beszélhetünk, az adóról és a vevőről. Míg az adó kibocsátja az infravörös sugarakat, amely az ember szeme számára láthatatlan, addig a vevő érzékeli azokat és veszi a jelet. Nem egyetlen sugarat bocsát ki, hanem szóródó sugarakkal közvetíti a jelet. Az eszközön belül tükrök és lencsék helyezkednek el, így képes terelni a fényt szükséges irányba. Hatótávolságát figyelembe véve általánosságban 20-200 méter közötti távolsággal lehet számolni. Biztonságtechnikai szempontból kültéri használata is nagyon hatékony, felszerelhető akár a kerítés tetejére vagy a kertbe a tároló elé, ahol az értékes kerti eszközeidet tartod. Kicselezni nem annyira egyszerű, mint ahogyan azt a filmekben is láthatjuk. 

Elhelyezése esetében körültekintőnek kell lenni, hogy semmi olyan zavaró tényező ne érhessen bele a sugarak útjába, amely hamis riasztást eredményezne, mondjuk egy szél által megmozgatott faág vagy egy nem jól rögzített zsalugáter. Amennyiben szeretnél megtudni még több információt az infrasorompóról és beszerezni az igényeidnek legmegfelelőbbet, akkor keresd fel a netker8.hu weboldalát, ahol számos termék közül válogathatsz.