A repülőtér története 1939-ben kezdődött, amikor a Magyar Királyi Honvédség megnyitotta a Budaörsi Repülőteret, amely azonban nem volt alkalmas nemzetközi forgalomra. A második világháború után azonban új repülőtérre volt szükség, amely nem csak a hadsereg, hanem a polgári légiközlekedés számára is alkalmas volt.

Így 1949-ben megkezdődött a Ferihegyi Repülőtér építése. A repülőtér hivatalosan 1950. május 7-én nyitotta meg kapuit, és azonnal népszerű lett az utasok körében. Azonban a repülőtér létesítményei korlátozottak voltak, és nem tudták kielégíteni a növekvő forgalmat.

Ezért 1980-ban megkezdődött a repülőtér átépítése és bővítése, amelynek során új terminálok és futópályák épültek. A bővítési munkálatokat 1998-ban fejezték be, ezzel a Ferihegyi Repülőtér az egyik legmodernebb és legjobban felszerelt repülőterek közé került Európában.

Azonban a repülőtér további bővítése szükséges volt, és 2006-ban megkezdődött a második bővítési fázis. Ez a bővítési fázis magában foglalta a 2A terminál építését, valamint a 2B terminál átépítését és bővítését. A bővítési munkálatokat 2012-ben fejezték be, ezzel a Budapest Airport újabb rekordot állított fel, hiszen 9 millió utast fogadott az év során.

A Budapest Airport folyamatosan fejleszti szolgáltatásait és létesítményeit, hogy még kényelmesebbé és biztonságosabbá tegye az utazást. A repülőtér ma már több mint 120 célállomásra biztosít közvetlen járatokat, és évente több mint 15 millió utas fordul meg itt.

Milyen induló és érkező légitársaságok vannak a Budapest Airport repülőtéren?

A Budapest Airport repülőtéren számos nemzetközi légitársaság működik, amelyek közül néhány a következők:

Induló légitársaságok:

Wizz Air

Ryanair

Lufthansa

British Airways

Turkish Airlines

Emirates

Qatar Airways

Air France

KLM

LOT

Érkező légitársaságok:

Wizz Air

Ryanair

Lufthansa

British Airways

Turkish Airlines

Emirates

Qatar Airways

Air France

KLM

LOT

Delta Air Lines

United Airlines

Aeroflot

Finnair

Norwegian Air Shuttle

EasyJet

Ezen kívül számos más légitársaság is működik a Budapest Airporton, amelyek közül néhány csak szezonálisan üzemel. A Budapest Airport szolgáltatásait és légitársaságainak listáját folyamatosan frissítik és bővítik a utasok igényeinek kielégítése érdekében.

Az európai fővárosok repülőtereinek utasforgolmával összehasonlítva mekkora méretű a Budapesti Repülötér forgalma?

A Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Európa közepén található, és fontos tranzitpont a térségben. Az utasforgalom tekintetében a Budapest Airport az európai repülőterek között a középméretű repülőterek közé tartozik.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által közölt adatok alapján 2020-ban a Budapesti Ferenc Liszt Nemzetközi Repülőtéren 3,1 millió utas fordult meg. Ez a forgalom az európai repülőterek között a 49. helyet jelenti.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy a COVID-19 világjárvány hatása miatt az utasforgalom a világ minden repülőterén jelentősen csökkent az elmúlt években, így a Budapest Airport forgalmának is nagyban érintette a világjárvány.

Mennyit tudsz Budapestről kvíz-kalkulátorunk a cikkünk alján játékos formában megmutatja, hogy milyen a tudásod a fővárossal kapcsolatban?


Utazás