A jegybank képviselői az inflációs várakozások lassú mérséklődését várják a tegnap közzétett jegyzőkönyv alapján, így vélhetően ez lesz az egyik fő narratíva a kamatok tartása kapcsán az elkövetkezendő időszakban.

Csütörtök reggel is 394 körül járt a kurzus. Alapvetően a nemzetközi folyamatok, azon belül is a mai tengerentúli inflációs adat lesz meghatározó a magyar piacon is.

EURUSD: ma jön a várva várt adat

A nemzetközi devizapiacon a hét első feléhez hasonlóan szűk sávban zajlott le a kereskedés. Tegnap folytatódott Jerome Powell meghallgatása az amerikai törvényhozásban, továbbra is vegyes üzeneteket küldve a piacnak. Csütörtök reggel 1,083 körül járt az EURUSD kurzusa.

Ma jön a várva várt adat, a tengerentúli inflációs ráta. Ezen kívül az amerikai heti segélykérelmi adatok lehetnek még fontosak a szereplőknek.

EURHUF és EURUSD deviza árfolyamok

Drágul az olaj árfolyama

Az olaj árfolyama második napja emelkedik, mivel növekszik a kereslet és csökken a kínálat a világpiacon. Az USA készletei 3,4 millió hordóval csökkentek a múlt héten, a kulcsfontosságú termelő Oroszország pedig júniusban érezhető kibocsátás csökkentést hajtott végre.

Ezzel szemben a keresleti oldalon a repülőgép-üzemanyag és a benzinfogyasztás mérőszámai egyaránt emelkedtek a nyári utazási szezon folytatódásával. A Brent hordónként 85,5 dollár környékén jár jelenleg, a West Texas Intermediate pedig 82,5 dollár közelében.

Tartja a nyereségét az arany

Az arany két napja tör előre, mivel emelkedett a kamatcsökkentés valószínűsége, miután Jerome Powell elnök a kongresszusban elmondta, hogy szerinte az infláció visszaszorulóban van, illetve, hogy a központi banknak nincs szüksége 2% alatti inflációra a kamatvágás előtt.

Az arany idén 15%-kal emelkedett, amit a központi banki vásárlások, a megnövekedett geopolitikai feszültségek és a befektetők azon várakozásai is segítettek, hogy a központi bankok hamarosan lazább monetáris politikára váltanak.

A ma esedékes amerikai inflációs adat — a várhatóan kisebb, 0,1%-os növekedést mutató júniusi fogyasztói árindex — megerősítheti a szeptemberi kamatcsökkentés mellett szóló érveket. Az arany jelenleg 2380 dollár környékén mozog unciánként.


Pénzügy