A méltán híres szakember hamarosan Magyarországon teszi tiszteletét, sőt üzent is a magyar nézőknek. Ennek apropóján összeszedtünk 5 érdekest tényt róla.

 

Neil deGrasse Tysonon video üzenetét a cikk végén lévő linkre kattintva tudod megnézni  

1. Miatta nem bolygó a Plútó


Neil deGresse Tysonon, 64 éves asztrofizikus, kozmológus, a New York-i Hayden Planetárium igazgatója.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum (egyébként általa alapított) asztrofizikai részlegének kutató munkatársa először akkor hívta fel magára igazán a figyelmet, amikor tevékenysége hatására a Nemzetközi Csillagászati Unió 2006-ban lényegében megfosztotta a Plútót „bolygó” besorolásától.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Neil deGrasse Tyson ezzel egy csapásra kiemelkedő népszerűségre tett volna szert, sőt, elmondása szerint gyűlölködő levelek tömegét kapta a Plútó bolygótlanításában játszott szerepéért.

A csillagászatról szóló bestseller könyvei, valamint egyéb, változatos formában kifejtett – nagyrészt tudományos ismeretterjesztő – tevékenységének köszönhetően azonban igazi közkedveltségre tett szert.

deGrasse TysonEnnek egyik első és talán legfontosabb feltétele az volt, hogy a Plútó-ügy után néhány évvel saját blogjában visszakozott az egykori bolygó lefokozásától. Szakmailag ugyan nem vonta vissza pozícióját, de a sokszínűségre hivatkozva úgy vélte, a Plútónak meg kell őriznie tiszteletbeli helyét a Naprendszer bolygói közt. Sokan elsősorban ehhez a mozzanathoz kötik Tyson ismertségének és elfogadottságának fellendülését.

 

2. Szerepelt a Family Guy-bab, a Jégkorszakban és Supermannek is segített


Neil deGrasse Tyson saját podcastja és a Kozmosz című, feltámasztott, legendás tengerentúli ismeretterjesztő televíziós sorozat vezetésén kívül tudósoktól merőben szokatlan megjelenései is voltak a médiában.

Felbukkant például képregényben (segít Supermannek pillantást vetni szülőbolygójára), rajzfilmben (Family Guy), személye ihlette a Jégkorszak című animációs mozifilm egyik karakterét, önmagát alakítva szerepel az Agymenők című vígjátéksorozatban, és rendszeresen hívják különféle talkshow-kba is. Mindemellett a közösségi médiában is igencsak aktív, Facebook- és Twitter-követőinek több milliós száma alapján pedig rendkívül népszerű is.

 

3. Miatta állt jól a Titanic csillaga


Nem csak szerepelni szokott filmekben, de nézőként és kritikusként előszeretettel meg is nyilatkozik hollywood-i alkotásokról, elsősorban azok tudományos, vagy inkább tudománytalan részleteiről.

A legemlékezetesebb ilyen megszólalása az 1997-es Titanic című filmhez kapcsolódik, Tyson ugyanis észrevette, hogy az utolsó jelenetben a csillagok nem az 1912. április 15-i valós állásuknak megfelelően helyezkedtek el az égen.

A hibát jelezte James Cameronnak is, aki ugyan sokáig elutasította a korrekciót, de a film 2012-es újrabemutatója előtt az asztrofizikus instrukciója alapján végül csak kiigazította a felvételt.

 

4. Már életében mémmé vált


Valószínűleg azt sem mondhatja el magáról sok tudós, hogy már életében mém lett belőle, márpedig az asztrofizikus egyre gyarapodó számú internetes mém megalkotásához szolgál ihlettel.

Tudományos körökben való elismertségét jelzi, hogy nevét (a Mars és a Jupiter között keringő) aszteroida (13123 Tyson) viseli, de egy, az indiai szubkontinensen felfedezett kétéltűfajt is róla neveztek el (Indirana tysoni).

 

+ 1 Az univerzum öltözteti


Neil Degrasse Tyson személyét rendhagyó öltözködési szokásai is karakteresebbé teszik, mivel a világmindenség iránti rajongását a külsőségekben is kifejezi.

Mintegy 120, világegyetem-témájú nyakkendővel és fél tucat, valamilyen módon szintén a kozmoszra utaló mellénnyel rendelkezik.

Ezek tükrében már nem is meglepő, hogy a tudós limitált kiadású töltőtollakat is gyűjt, természetesen kizárólag univerzum-tematikával.

Neil Degrasse Tyson az MVM Future Talks ingyenes, online, élő talk show vendége lesz november 10-én, este hat órától. Magyarország egyik legfontosabb online, élő talk show-ja, egy egyedülálló tudományos-ismeretterjesztő-szórakoztató vitát hoz, a tudomány sztárjaival. Ennek apropóján üzent is a magyar nézőknek.

Üzenet: https://www.youtube.com/watch?v=z5oCM9l5tAY&ab_channel=MVMZrt.

November 10-én 18 órától Neil deGrasse Tysonon kívül Kevin Kelly a Wired magazin alapítója, Porkoláb Imre katonai stratéga, ifj. Duda Ernő medtech-innovátor és Zábori Balázs űrmérnök is feltűnik a képernyőn.

Az est házigazdái Ördög Nóra és Szirmai Gergely lesznek, de Magyarósi Csaba és a Pamkutya egyik tagja, Osbáth Norbert is feltűnik majd a stúdióban.

 

Ha további érdekes cikkeket szeretnél olvasni akkor kattints ide! 

Neil deGrasse Tysonon video üzenete ide kattintva nézhető meg


Tudomány Laza Gyermek Munka Iskola