• Hosszabb időtávon érdemes óvatosnak lenni, a piaci kamatok BUBOR megemelkedhetnek, ez pedig magasabb törlesztőrészletet eredményezhet a meglévő változó kamatozású hiteleknél.
  • A kamatkockázat viszont kiküszöbölhető azzal, hogy a változó kamatozású hiteleket fix kamatozásúra cserélik az adósok.
  • Minden hitelfelvétel előtt mérlegelni kell, és nem szabad túlzásba esni: például hitelből megélhetési költségeket vagy fogyasztást fedezni.

Több év után változtatott a kamatfeltételeken a Magyar Nemzeti Bank. Keddi lépésével az úgynevezett egynapos betét kamatát -0,15 százalékról -0,05 százalékra emelte. A jegybanki döntés minimális szigorítást jelent, de az MNB hangsúlyozta, hogy egyszeri lépésről van szó, egyelőre nem indul kamatemelési ciklus. “A jelenlegi döntés következtében elsősorban a bankok egymásnak nyújtott hiteleinek kamatai emelkedhetnek, ami a lakáshitelek közül a változó kamatozásúakat érintheti. A változó kamatozású lakáshitelek kamatait ugyanis a bankközi kamatlábak mozgásához kötik a hitelintézetek, ezért ezek törlesztőrészletei minimálisan emelkedhetnek.” - mondta Trencsán Erika, az ingatlan.com csoport pénzügyi üzletágához tartozó money.hu szakértője.

BUBOR aktuális értéke és grafikonja

Az esetleges kamatemelkedés hosszútávú hatása

Az MNB döntése a lakossági hitelek szempontjából inkább hosszabb távra nézve lényeges, mert felhívja a figyelmet a kamatkockázatra. A money.hu példája szerint egy olyan lakáshitel esetében, amelynél az adott pillanatban fennálló tőketartozás 8 millió forint és még 15 év van hátra a futamidőből, a kamat pedig 3 százalékról 5 százalékra emelkedne, akkor az addigi 55 ezerről 63 ezerre növekedhet a törlesztőrészlet. A hitelre - változatlan feltételek mellett - pedig a 9,94 millió forint helyett összesen 11,4 millió forintot kellene visszafizetni.

Megoldás az esetleges kamatemelkedésre

Trencsán Erika szerint az esetleges magasabb kamatok ellen lehet védekezni. A változó kamatozású hiteleket törlesztő háztartásoknak érdemes megfontolniuk, hogy szakértők segítségével a kölcsönt fix kamatozásúra cseréljék. Ezt különösen addig érdemes megtenni, amíg alacsonyak a piaci kamatlábak, és a lakáshitel futamidejének fele még legalább hátravan. A fix kamatozású hiteleknél ugyanis nincs kamatkockázat, az esetleges későbbi kamatemelkedés esetén sem változik a törlesztőrészletük. Ezáltal sokkal biztonságosabbak, kiszámíthatóbbak, mint a változó kamatozású konstrukciók.

A money.hu szakembere azt is hangsúlyozta, hogy hitelfelvétel előtt minden esetben alaposan mérlegelni kell, bármilyen kölcsönről is van szó. “Egy-egy háztartásnak csak abban az esetben szabad több évre előre eladósodnia, ha valóban szükségük van másik lakásra vagy komolyabb beruházás személyi kölcsönből történő finanszírozására” - emelte ki Trencsán Erika. Nem szabad túlzásba esni, például hitelből megélhetési költségeket vagy fogyasztást fedezni. Az szintén fontos a money.hu szakembere szerint, hogy akik alapos mérlegelés után a hitelfelvétel mellett döntenek, nézzék át alaposan a bankok ajánlatait, mert valamennyi konstrukciónál, különösen a lakáshiteleknél nagyon jelentős eltérések lehetnek a bankok ajánlatai között.  


Pénzügy