Magyarországon különösen fontos szerepet játszik ez a vizsgálat a gépjárművek adásvétele során, mivel segít megelőzni a lopott vagy manipulált azonosítójú autók forgalomba kerülését.

Mi az eredetiségvizsgálat szerepe?

Az eredetiségvizsgálat célja, hogy a gépjárművek egyedi azonosítóit, például az alvázszámot, motorszámot, típusazonosítókat, összevesse a hivatalos adatbázisokkal. Ezáltal kiderül, hogy az adott jármű nem lopott-e, illetve hogy nem történt-e rajta illegális beavatkozás.

A vizsgálat során ellenőrzik a gépjármű papírjait, és ha minden rendben van, kiállítják az eredetiségvizsgálati tanúsítványt, amely elengedhetetlen a jármű átíratásához.

Hogyan működik az eredetiségvizsgálat?

eredetvizsga ára 2024 kalkulátor

Az eredetiségvizsgálat során a következő lépésekre lehet számítani:

- Időpontfoglalás: Az autó tulajdonosának először időpontot kell foglalnia egy akkreditált vizsgálóállomáson.

- Személyes megjelenés: A vizsgálatot végző szakember a helyszínen ellenőrzi a járművet és annak papírjait.

- Azonosítók ellenőrzése: Az alvázszám, motorszám és egyéb azonosítók összevetése az adatbázisokkal.

- Dokumentáció felülvizsgálata: Az autó forgalmi engedélyének és egyéb papírjainak átnézése.

- Tanúsítvány kiállítása: Ha minden rendben van, a hatóság kiállítja az eredetiségvizsgálati tanúsítványt.

Mit kell tudnia egy autó tulajdonosának?

Az autó tulajdonosának fontos tudnia, hogy az eredetiségvizsgálat kötelező minden olyan esetben, amikor a jármű tulajdonjoga változik, legyen szó adásvételről vagy öröklésről. Emellett, ha egy járművet külföldről hoznak be Magyarországra, szintén kötelező az eredetiségvizsgálat elvégzése.

A vizsgálatra vinni kell a jármű összes dokumentumát, beleértve a forgalmi engedélyt, a tulajdonjogot igazoló okmányokat és a személyazonosító iratokat.

Az eredetiségvizsgálat ára 2024-ben

Az eredetiségvizsgálat ára változó lehet a jármű típusától és korától függően. A 2024-es évben az árak várhatóan a következőképpen alakulnak:

Személygépkocsi: 20 000 - 30 000 Ft

Motorkerékpár: 15 000 - 25 000 Ft

Teherautó: 30 000 - 50 000 Ft

Az aktuális 2024-es díjszabásról és a pontos árakról érdemes tájékozódni a vizsgálóállomásokon, illetve használni az online elérhető "Autó eredetvizsga ára 2024 kalkulátor" eszközt, amely segít pontosabb képet kapni a költségekről, cikkünk alatt megtalálható.

Az eladó vagy a vevő fizeti az eredtvizsga költségeit?


Autó