Gyömbér

Elsősorban lereszelve, teaként fogyasztják ezt a növényt, amelynek különösen az influenzaszezonban érvényesíthető a vírus- és baktériumölő hatása, de kúraszerűen alkalmazva gyomornyugtató és emésztésjavító is.

Petrezselyem

A téli időszakban különösen magas C-vitamin tartalma jó ellenszere a náthának. Az idősebb korosztály számára a csontozatot erősítő K-vitamin miatt ajánlott, de vízhajtó hatása miatt fogyasztásával a végtagok vizesedése is csökkenthető. A gyömbérhez hasonlóan a húslevesbe szórva is jótékony eredményt érhetünk el vele.

Fokhagyma

Vírusölő hatása a légúti megbetegedések mellett elsősorban az emésztőrendszerben érvényesül. Rendszeres fogyasztása tágítja az ereket, így segíti a szívbetegségek megelőzését, emellett vérnyomáscsökkentő hatással is bír.

Borsmenta

A borsmenta már régóta ismert és alkalmazott hűsítő, nyugtató hatása miatt. Elsősorban megfázás vagy nátha esetén itták a borsmenta teát légzés megkönnyítése miatt, de fronthatást kísérő fejfájás vagy migrén esetén is enyhíti a tüneteket. Készíthető belőle hűsítő limonádé, de a salátánkat is feldobhatjuk vele, fűszerként alkalmazva.

Chili

Sokak kedvence, a chili nem csak nagyon finom, de jótékony hatású is. Ételeinket megfelelően ízesítve enyhíthetők vele a megfázás tünetei, ráadásul a fájdalmat is csillapítja. A chili ideális lehet fogyni vágyóknak is, hiszen csípőssége miatt gyorsítja az anyagcserét.

Kamilla

Egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk, ezért évszázadok óta alkalmazzák. Baktériumölő képessége miatt torokfájás vagy felső légúti megbetegedések esetén csodákra képes a belőle készített főzet. Fenti hatásai miatt elősegíti a sebgyógyulást, de gyomorbántalmak esetén is javasolt a fogyasztása. Nyugtató hatása miatt különösen a nők körében népszerű, hiszen enyhíti a hasi- és menstruációs görcsökkel járó fájdalmat.

Levendula

Manapság reneszánszát éli ez gyógynövény, amely hazánk egyre több pontján termeszthető. Nyugtató hatása miatt illóolajként vagy párnába töltve előszeretettel alkalmazzák álmatlanság és stressz ellen. Kisebb felületi sérülések, horzsolások és csípések esetén csökkenti a gyulladást és fertőtlenít.