Ami miatt problémád lehet

- Az egyik leggyakoribb probléma, ami miatt sokan azt tapasztalják, hogy megrekedtek a vállalkozásukban, az a vállalkozói alapismeretek hiánya. Ahogy a maratonnak sem vágsz neki alapos felkészülés nélkül, miért tennéd ugyanezt a vállalkozásoddal? A megfelelő tudás nélkül könnyen belebukhat a vállalkozásod, ahogy teszi azt rengeteg frissen induló üzlet.

- Különböző blokkok vannak a fejedben, amik nem hagyják, hogy kiteljesedj. Nem is tudsz róla, mégis visszahúznak azok a hitrendszerek, amik már kiskorodtól beléd ivódtak. Hogyan lehet ezeket legyőzni?

- Szintén tudat alatt munkálhat benned az, hogy megérdemled-e azt a bizonyos jutalmat, amire vársz. Autóra gyűjtöd a pénzed? Esetleg attól érzed magad elismertnek, hogy minden nap étteremben vacsorázol? Miért nem teszed meg, ha anyagilag képes lennél rá?

- A családi minták minden emberre hatnak. Ha szeretnénk, ha nem, mélyen, a lelkünkben már gyermekkortól nyomot hagynak a különböző mondatok, esetleg a pénzhez való hozzáállás. Te is sokat hallottad, hogy ezt most nem vehetjük meg, mert nem telik rá? Mi lehet a megoldás, hogy téged ez ne akadályozzon?

- Ha jól megy a vállalkozásod, akkor szórod a pénzt, ha meg beüt valami, akkor vakarod a fejed, hogy hova tűnt a tőke? Mindig mértékkel kell költekezni, hiszen ha jön egy, a mostanihoz hasonló helyzet, akkor nem a legjobb megoldás, ha le kell húzni a rolót.

- A felelősség a tiéd, így bármi is történjen, nem szabad másra hárítani a következményeket. Ha rendben vagy lelkileg, akkor nem ér probléma!

- Kicsiben gondolkozol, mint egy alkalmazott? Lehet, hogy itt van a kutya elásva, és ezért nem megy a vállalkozásod. Ha korlátok közé szorítod magad, akkor nem tudsz szárnyalni.

Hogyan oldd meg a felmerülő helyzeteket?

Első lépésként mindig tudd, hogy mibe kezdesz. Ha vállalkozol, hát légy tisztában az alapokkal, és tervezz minden eshetőségre! Mindenre legyen kész terved, kezdve az indulástól és arra is, ha beüt a probléma. Próbáld megismerni a gátakat, amik az életedben jelen vannak, és tanuld meg, hogy hogyan írhatod felül őket!

Mindezekre persze felkészülhetsz egyedül is, ha úgy érzed, hogy birtokában vagy a tudásnak és tapasztalatnak, ami ehhez szükséges. Ha nem vagy még kész a feladatra, akkor jó döntés, ha keresel egy tapasztalt és sokat látott coach-ot, aki segít eligazodni a családi minták és a hitrendszerek útvesztőiben, mint Kolozsi Mariann tapasztalt coach és vállalkozó, a Kolozsi Mariann Tréningközpont vezetője.