Milyen hosszú egy átlagos párkapcsolat?

Több kutatás is vizsgálta az átlagos párkapcsolat hosszát. Azt találták, hogy az első párkapcsolatok általában rövidebbek, átlagosan 6 hónaptól egy évig tartanak. Azokban a kapcsolatokban, amelyekből házasság születik, az átlagos párkapcsolat hossza hosszabb: általában 2-3 évig tartanak, mielőtt a végén esküvőre kerülne sor. Azokban az országokban, ahol magasabb a válási arány, a párkapcsolatok átlagos hossza is rövidebb lehet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a párkapcsolat hossza nem feltétlenül jelenti a kapcsolat minőségét vagy sikeres voltát.

Sok kapcsolat rövid ideig tart, de mégis boldog és kielégítő lehet, míg mások hosszabb időre terjednek, de problémákkal küzdenek. Az a legfontosabb, hogy a párok egymással való kapcsolata kielégítő és egészséges legyen, és hogy mindkét fél boldog legyen benne.

Mennyi idei tart a házasság általában?

Az átlagos házasság időtartama az országok és kultúrák között változó lehet, és számos tényező befolyásolja, például az életkor, az életmód, a személyiségjegyek, a kulturális és vallási hagyományok, a családi értékek, az anyagi helyzet és a társadalmi környezet. Azonban általánosságban elmondható, hogy az átlagos házasság időtartama az elmúlt évtizedekben csökkent.

Az Amerikai Egyesült Államokban például az átlagos házasság időtartama az 1980-as években még mintegy 8 év volt, míg az elmúlt években ez az időtartam 7 év körül alakult. Az Egyesült Királyságban az átlagos házasság időtartama a 2010-es években 11 év körül volt. Azonban érdemes megjegyezni, hogy ezek csak általános adatok, és a konkrét házasságokban nagyon sok változó lehet.

Fontos kiemelni, hogy az átlagos házasság időtartama nem feltétlenül jelenti a házasság minőségét vagy sikerességét. Sok házasság rövid ideig tart, de boldog és kielégítő, míg mások hosszabb időre terjednek, de problémákkal küzdenek. Az a legfontosabb, hogy a házaspárok egymással való kapcsolata harmónikus legyen és tudjanak figyelni egymásra, és átsegíteni egymást a problémákon.

Magyarországi válások statisztikája

Az 1990-es évek második felétől a válások száma magas szinten ugyan, de stabilizálódott, és csak a 2010-es évek elejétől indult meg egy határozottan csökkenő trend. Az ezer fennálló házasságra jutó válások száma viszont az 1990-es évek elejétől újabb emelkedő irányzatot vett, és 2008-ban érte el maximális értékét, 12,5 válással. Az emelkedés mögött a házasságkötések és a házasságban élők számának csökkenése áll, ami egy lényegében stabil számú válás mellett is növelte e mutató értékét.

2010 és 2017 között mindkét érték csökkent. (forrás: KSH)

Mennyi ideig tart egy átlagos házasság Magyarországon? Hány évet bír ki egy házasság?

Az átlagos házasságtartam hazai trendje kisebb megszakításokkal tarkítva, de alapvetően emelkedő irányzatot mutatott 1990–2017 között: 10,9 évről 14 év fölé nőtt. Ebben szerepet játszhatott a megfontoltabb, tudatosabb párválasztás, illetve a házasságkötés előtti együttélés elterjedése is. A válások háromnegyedénél mindkét fél első házasságát szakíttatja meg, az először házasságra lépő párok átlagos életkora csaknem 8 évvel emelkedett a vizsgált időszak alatt.

Ezzel párhuzamosan erősen visszaesett a tizenévesen vagy túl fiatalon házasságra lépő párok hányada, ami gyakran járt együtt a házasság korai felbomlásával. 1990–2017 között egyharmadával (27%-ról 18%-ra) csökkent az öt éven belül felbomlott házasságok aránya, de az 5–9 éves házasságtartam melletti válások hányada is csaknem negyedével visszaesett.

A 10–14, illetve 15–19 év házasságtartamot követő válások száma is némileg mérséklődött, a 20 év felettiek aránya pedig több mint kétszeresére (15-ről 31%-ra) nőtt. Míg 1990-ben az ilyen házasságtartamnál volt a legalacsonyabb a válások aránya, addig 2017- ben már magasan a legtöbb válás 20 év házasságtartam után történt (forrás: KSH).

Kapcsolat hosszúság kalkulátor a SzámoldKi-től!

A cikkünk végén található Párkapcsolat hossza kalkulátor segítségével Te is könnyedén kiszámolhatod, hogy mióta is vagytok együtt pontosan a pároddal. Ünnepeljétek meg a 4444. napot vagy épp az 6000. napot.

Ne legyél unalmas! Ne csak az évfordulókat ünnepeld, hanem az izgalmasabb, "kerek szám" napokat! Például 1000. napot, vagy épp a 6666. napot! Meglátod, párod szeme ki fog kerekedni, ha felköszöntöd mondjuk a 3333. "járási napon"!

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk


Szerelem