Az energiaárak növekedésével még inkább felértékelődnek a jól szigetelt ingatlanok, illetve a környezettudatosság és a fenntarthatóság is egyre fontosabb szempont, évről-évre népszerűbbek a környezetbarát építési megoldások.

Könnyűszerkezetes házak - Tévhitek és a tények video a cikk alján található

A készházak építése sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mivel egyre több természetes, vagy életciklusuk végén könnyen lebomló, környezetet nem terhelő anyagokból készülnek.

Kevés energiával előállítható és szállítható – gyártásához és újrahasznosításához 117-szer kevesebb energia szükséges, valamint pontosan kalkulálható a bekerülési költsége is.

Magyarországon jelenleg már az épülő házak 20-25 százaléka rendkívül energiatakarékos készház, ez az arány a korábbi években 10-15 százalék volt.


A könnyűszerkezetes építési mód egyik fő jellemzője a száraz technológia. Építésénél, nem fordulhat elő a szigetelő és vakoló rétegek felvitele után, hogy víz rekedjen meg az alapanyagokban, ezáltal nincs száradási idő sem.

A téglaházakkal ellentétben a könnyűszerkezetes házat bármikor fel lehet húzni, ezt nem befolyásolja az időjárás, illetve bármilyen területen és terepviszonyok között megépíthető. Egyedül az alapozómunkálatoknál szükséges száraz idő.


Olcsóbb, gyorsabb, zöldebb


A könnyűszerkezetes házak esetében jóval kedvezőbbek a fűtési és hűtési költségek, mint amire egy hagyományos technológiával épülő hőszigetelés nélküli háznál számítani lehet. Egy modern könnyűszerkezetes háznak 30 cm-es falvastagság esetén – összehasonlítva egy korszerű téglafallal – több mint 200 százalékkal kisebb a hővesztesége.

A panelba szerelt, fa- vagy fémvázas "készházak" kiváló hőtechnikai értékeket mutatnak, amelyet megfelelő tájolással, nagyobb ereszkinyúlással és árnyékolókkal fokozhatunk.

Az épületet úgy érdemes a telken elhelyezni, hogy a nappali és a terasz a napos, azaz déli-délnyugati, vagy -délkeleti oldalon legyen.


Az ÉVOSZ Környezettudatos és szerelt technológiás Szakmai Tagozata, a MAKÉSZ elnöke Kárpáti József szerint:

„Egy-egy ilyen szerelt technológiás, környezettudatos készház bekerülési költsége – megfelelő szigeteléssel és a jelenleg még érvényben lévő 5 százalékos Áfával számolva – egy átlagos 100 négyzetméteres földszintes ház esetében alapesetben 5-10 százalékkal kevesebb, mint egy hagyományos építésű téglaépületé.

Egy ilyen jól megtervezett háznak 3-4 KW a hővesztesége, felfűtése és hűtése is gyorsabb és egyszerűbb. A lakóteret leginkább csak szigetelés veszi körbe, ezáltal a belső falfelület eleve meleg érzetet ad” 


A homogén anyagfelhasználásnak köszönhetően egy úgynevezett termikus burok jön létre. 
„Ehhez azonban elengedhetetlen a jól kiválasztott és megfelelően kivitelezett szigetelés.

Fontos, hogy a:

-   vázszerkezetet kitöltő,

-  a födém,

-  a padló és a

-  külső szigetelésekhez használt szigetelőrendszerek

megfelelő minőségűek és méretezésűek legyenek.

A legújabb ásványi alapú, fújható technológiának köszönhetően, az így készült házak nemcsak hőhídmentesek lesznek, hanem a belső levegő minősége is sokkal jobb lesz”

– mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezetője. 


Egyre népszerűbbek a könnyűszerkezetes házak 


A Knauf Insulation szakemberei szerint a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása nem csak hő-, hanem hangszigetelés szempontjából is fontos,

Az építési munka nagy része szerelő jellegű, azonban ha nem a megfelelő kivitelezőt választjuk, akkor az építkezés akár rémálommá is válhat. Gyártónak tehát mindenképpen olyan céget válasszunk, amelyiknek a terméke rendelkezik megfelelő minősítéssel, tanúsítással, kivitelezői gyakorlattal, tapasztalattal, és referenciával, és ajánlja az ÉVOSZ Környezettudatos és szerelt technológiás Szakmai Tagozata, a MAKÉSZ.


A könnyűszerkezetes házak a legelterjedtebb háztípusok a világon:

-  Észak-Amerikában,

-  Skandináviában,

-  Távol-Keleten

a családi házak döntő többsége ezzel a technológiával készül.

Hazánkban Nyugat-Magyarországon, és különösen a Balaton környékén kedvelik a megrendelők a készházakat, és Budapest teljes agglomerációjában is az átlagosnál gyakrabban készülnek így a családi házak.

Könnyűszerkezetes házak - Tévhitek és a tények videoért kattints ide


Pénzügy AI Mesterséges intelligencia Otthon