A kollaboratív robotokat rengeteg területen alkalmazzák már sikeresen, például magas precizitást igénylő nagy ismétlésszámú feladatokra. A cobotok kihatnak a nem együttműködő robotok fejlődésére is.

Robotokkal kapcsolatos tévhitek

A robotokkal kapcsolatban számos téves eszme került be a köztudatba, például, hogy a robotok öntanuló képességük és fejlettségük miatt átvehetik az uralmat az emberek felett. Ez a robotika törvényei szerint nem lehetséges. 

A másik tévhit, hogy a robotok feleslegessé teszik a humán munkaerőt. Ez sem igaz. A robotok elvégeznek sok olyan munkát, amelyet az ember nem képes. Gazdaságosan lehet akár kis-szériás termékeket is előállítani. Másfelől viszont a robotok működtetéséhez is szükség van emberre, igaz, kicsit magasabban kvalifikált munkaerőre.

A kollaboratív robotok alkalmazásának előnyei

A robotok alkalmazásával számos gyártási folyamat biztonságosabban vihető véghez, így jóval kisebb a sérülések kockázata. A robotok precízebben hajtják végre a feladatokat, nem lankad a figyelmük a monoton, sokszor ismételt munkafázisok esetén sem. Laboratóriumokban például a robotok tartózkodhatnak olyan légtérben, ahol esetlegesen az emberre káros anyagokkal vagy hőmérsékleten kell dolgozni. 

A mobil robotok térhódítása pedig lehetővé teszi, hogy a robotok szállíthatók legyenek, és az árak csökkenésével nagyobb tömegek számára váljanak hozzáférhetővé. 

A robottechnológia alkalmazása javít a termékek minőségén, kevesebb a selejt. A robotok teljesítménye nem hullámzó, és éjjel nappal dolgoztathatók, szemben a humán munkaerővel. 

Összegzés

Mivel a cobotok esetében ember és gép szoros együttműködése valósul meg, nyitottság és idő szükséges ahhoz, hogy a robotokkal szembeni ellenérzések megszűnjenek. Ezek az együttműködő robotok mintegy segédként szolgálnak, kényelmesebbé teszik a munkát, és leveszik az ember válláról az ismétlődő, valamint ergonómiailag kedvezőtlen feladatok terhét. Ez előnyös a cégeknek és a munkavállalóknak is, mert a felszabaduló időt más hasznos tevékenységre lehet fordítani. 

Az előrejelzések szerint a hagyományos robotok terén is várható fejlődés, de a mobil és a kollaboratív robotok térnyerése megállíthatatlan. Magyarországon a Promatech elkötelezett híve a robottechnológia elterjesztésének, magasan képzett mérnökei egyedileg tervezik meg a legoptimálisabb megoldásokat.


Tudomány Munka