Az ivartalanítás semmiféle káros hatással nincs a macska egészségére és a műtét utáni felépülést követően visszatérhet a játékos hétköznapokhoz, azonban elmaradnak azok a problémák, melyek az ivaros létet kísérik.

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan zajlik a macska ivartalanítása és hogyan járulhat hozzá kedvence egészségének megőrzéséhez.

Az ivartalanítás ideális időpontja

Az ivartalanítást a nőstény macska esetében minél hamarabb érdemes elvégeztetni, az állat biztonságos orvoshoz és egyéb helyekre szállításához pedig mindenképpen szerezzen be egyet a Vitalpet webáruház szállítóboxaiból. 

Sajnos még mindig tartja magát az a túlhaladott nézett, hogy a nőstény macskának le kell ellenie egy almot az ivartalanítás előtt. Ez teljesen téves információ, ugyanis nemhogy ellenie nem kell, de még szerencsésebb, ha az első tüzelés előtt megtörténik a műtét. 

Amennyiben még a tüzelés előtt eltávolítják a macska méhét, akkor kisebb vérzéssel és gyorsabb gyógyulással számolhatunk, mint abban az esetben, ha a műtét halogatásra kerül és a macska ivarzani kezd. Ekkor ugyanis már sokkal több vér van a macska méhében, így a műtét is nehezebb és költségesebb.

A nőstény macska ivartalanításának menete

Az állatot elaltatják, majd hasi műtét során eltávolítják a méhét. A műtét után a cicát felébresztik és ha minden rendben van vele, akkor haza is vihető, és a továbbiakban otthon lehet ápolni. A műtét már 12 hetes korban is elvégezhető, ebben a korban a macska sokkal jobban viseli az altatást és a sebe is gyorsabban meggyógyul. Műtét után biztosítson nyugodt körülményeket a lábadozáshoz és ellenőrizze a sebgyógyulást.

Kandúrok ivartalanítása

A kan macskák körülbelül hat hónaposan lesznek ivarérettek, ekkor drasztikus változásokat figyelhetünk meg a viselkedésükben. Elkezdenek jelölgetni, bűzös folyadékkal spriccelik be  a falakat, az ajtókeretet, bútorokat. Ez normális viselkedés és kár haragudni a cicára miatta, hiszen ösztönből cselekszik. Ezért fontos, hogy még ezen jelek előtt végeztessük el az ivartalanítást, így ez a bosszantó szokás meg sem fog jelenni macskánkon.

A műtét során a heréket eltávolítják és a kandúr gyorsan gyógyul. Több utánkövetéses kísérletet is végeztek különböző korú kandúrokon elvégzett ivartalanító műtét következményeinek vizsgálatához és azt találták, hogy semmiféle különbség nincs a cicák állapotában, tehát nem érdemes várni ezzel a műtéttel.

Amennyiben macskát választ háziállatként, mindenképpen gondoskodjon a mihamarabbi ivartalanításról, ezáltal elkerülheti a nőstény macskák egy nagyon jellemző betegségét, a gennyes méhgyulladást. Kan macska esetében pedig nem fognak bekövetkezni az ösztönét követő kóborlás következtében bekövetkező balesetek. Legyen felelős állattartó és óvja meg kedvence egészségét és életét!


Állatvilág