Az utóbbi néhány évben, főleg A Szürke ötven árnyalata című könyvsorozat és a belőlük készült filmek óta Magyarországon is hódítanak a szexszel és erotikus kapcsolatokkal foglalkozó, tabudöntögető online tartalmak.

A cikk végén lévő videóban további részleteket találsz!

Ennek egyik oka, hogy a szakemberek szerint a magyarok többsége nem edukált a témában és kellemetlennek is tartja, hogy szexuális önfejlesztéssel foglalkozzon. Maradnak hát a könnyebben fogyasztható, kíváncsiságot felkeltő videók, podcastek, műsorok, hogy megnyissák a kaput egy felvilágosultabb világ felé.

Az említett könyv- és filmsorozatnak az illúziója ugyanis sajnos ráerősített a tévhitre, miszerint a szex olyan ösztönös cselekedetünk, ahol a szenvedély mindent elsöprően “vezeti a kezünket”, holott a valóságban ez egyáltalán nem így működik - állítják a szakértők.

A szakma véleménye szerint a magyarok többsége tájékozatlan, ha a szeretkezés biológiájáról és pszichológiájáról van szó, valamint nem ismerik megfelelően a tudomány és technológia nyújtotta lehetőségeket, pedig ezek segítségével könnyű lenne változtatni a helyzeten.

A szex és a maszturbálás az életünk természetes része

A nők gyakrabban fejlesztik magukat, mint a férfiak, akiknél a szakértők szerint ez többnyire pornófogyasztásban szokott kimerülni. Pedig egyedül és párban is megérné informálódnunk, hiszen a tudás javíthatja az együttlétek minőségét.

“Sajnos még mindig elterjedt felfogás, hogy a szex bűnös dolog, aminek még az említése is jobb, ha zárt ajtók mögött történik. Ha valakinek esetleg vannak megfogalmazott igényei, azt perverziónak, míg a maszturbációt, pornófogyasztást sokan egyenesen betegesnek tartják” - nyilatkozta Sarkadi Bálint klinikai szakpszichológus, szexterapeuta, pszichoterapeuta, szexulógus tanácsadó.

Sarkadi Bálint tapasztalatai szerint a férfiak leggyakrabban merevedési problémák és korai magömlés, míg a nők orgazmusproblémák miatt szokták felkeresni.

Hozzáteszi: tévedés, hogy egy férfinek azonnal merevedése kell, hogy legyen az aktus elején. Ugyanilyen tévhit, hogy ha a nő nem jut el az orgazmusig, akkor nem is volt jó neki az együttlét.

  • “Sokszor nem is a párunk utasít el bennünket, hanem mi utasítjuk el a saját igényeinket, ezért meg sem tudjuk fogalmazni, mire vágyunk igazán.
  • A szexuális játékszerekhez is sok tévhit kapcsolódik - például, hogy ha ilyesmihez nyúlunk, a partnerünk már nem is elegendő számunkra.
  • Pedig sok nő és férfi orgazmusproblémáit a vibrátorral, illetve művaginával való gyakorlás segítene leküzdeni”

- teszi hozzá Sarkadi Bálint, a Budapest Pszichológia - Pszichológiai és Pszichoterápiás Központ szakmai vezetője.

De mégis hogyan tanulhatnánk a szexről?

A könyvek mellett akár egy hazai podcastet hallgatva is bővíthetjük az ismereteinket, és a szakértői tartalmak mellett mások történeteiből is inspirációt meríthetünk, okulhatunk.

  • “A legnagyobb baj nem azzal van, hogy az embereket nem érdekli a téma, oh, nagyon is!
  • A probléma azzal van, hogy nem tanultunk meg beszélni a saját vágyainkról, tisztelettel, bizalmas légkörben kikérdezni a partnerünket az övéiről és együtt kialakítani olyan közös élményeket, amik mindkettőnket boldoggá tesznek”

- mondja Bedő Vica, az intim témákkal és szexuális önképpel foglalkozó Baszki, én is! podcast  házigazdája, aki szerint sokan azt sem tudják, hogyan válasszanak megfelelő játékszert egy webshopban.

  • “Gyakori félreértés, hogy azt hiszik: ezekre a kiegészítőkre csak annak van szüksége, akivel valami nem stimmel az ágyban.
  • Holott a játékok elsődleges célja, hogy extra izgalmat csempésszenek az együttlétekbe, esetleg megkönnyítsenek bizonyos helyzeteket, mint például a síkosító”

- mondja Bedő Vica.

Jobban kell ismernünk magunkat és a másikat

A podcast háziasszonya szerint  -

  • rengetegen vannak, akik azt hiszik, ha valakivel már egyszer egy jót szexeltek, akkor az mindig így marad, valamint
  • a technikájuknak bárki mással is működnie kell. Ám ez a gyakorlatban nem így van, hiszen sokan, sokfélék vagyunk, nincs ez másképp a szexben sem!

Így a kielégítő együttlétek elsődleges feltétele, hogy jól ismerjük magunkat, széleskörű ismeretekkel rendelkezzünk a szex biológiájáról és pszichológiájáról, valamint 100%-ban odafigyeljünk a partnerünkre.

“Az emberek többsége sajnos még mindig azt hiszi, vele van a baj, ha valamit nem tud, vagy ha nála valami másképp működik a szexben. Ha azonban tudatosítjuk, hogy ez nem szégyen, és lehet fejlődni, szélesíteni a palettánkat, akkor a feszengés helyét általában átveszi a kíváncsiság. Innen kezd igazán izgalmas lenni a szex” - mondja.

A 2021 elején indult podcastban nem a száraz tények átadása a cél, hanem inkább diskurzust nyitni és megmutatni a szexualitás különböző aspektusait. A Baszki, én is! mára 33 adással és több mint 80 ezer lejátszással büszkélkedhet, szeptembertől pedig indul a negyedik évada is, a Lolipop.hu szexshoppal együttműködésben.

Foglalkozzunk aktívabban a szexuális életük fejlesztésével!

Vica nem szeret közönségesen, nyersen beszélni a szexről, az epizódok során is arra törekszik, hogy hétköznapi tevékenységek (mosogatás, autózás) közben is nyugodtan lehessen őket hallgatni, érdekesek és szórakoztatóak legyenek, nem pedig “pornó a fülnek”. Őt inkább az érdekli, ki mit tanult a szexről, és kihez hogyan tudott a legjobban kapcsolódni.

“A vendégeknek nem kell feltétlenül belemenniük a részletekbe, mint ahogyan az evésről is tudunk beszélgetni anélkül, hogy megtárgyalnánk, mikor mit és hogyan rágtunk meg” - hangsúlyozza a házigazda, aki a műsorában egyaránt szerepeltet szakértőket és személyes történeteket is.

“A podcastet egyfajta csatornának tekintem, amin keresztül elindulhat a szexszel kapcsolatos, konstruktív gondolkodás, beszélgetés. Volt egy pár, akiknek az egyik adás hatására évek óta a legjobb szexet sikerült lenyomniuk, miután megbeszéltek és kipróbáltak valami újat, amiről nálam hallottak. Emellett bátorítom a hallgatókat, hogy edukálják magukat a meghívott szakértők által javasolt, megbízható forrásokból az interneten, és merjenek aktívan foglalkozni a szexuális életük fejlesztésével” - zárja Vica.

Linkre kattintva a videóból további részleteket is megtudhatsz!

https://videolista.hu/videok/video/mitol-jo-a-jo-szex-szexkluziv-4273

 


Egészség Szerelem Szex Kultúra