A hazai piac szerkezete alapvetően 1995 körül alakult ki, amikor a nagyerőművek jelentős részét, az akkori közüzemi szolgáltatókat az elosztó hálózatokkal együtt privatizálták. Jelenleg az erőművek termelésük többségét a Magyar Villamos Művekkel (MVM-mel) kötött megállapodások keretében értékesítik: keretszerződésekkel az egyetemes szolgáltatók számára, bilaterális szerződésekkel és nyilvános kapacitásaukciókon a kereskedőknek.

Lakossági villamos energia (áram) árak (kwh, 2017)

Az elsődleges kereskedői beszerzések jelentős része – a kereskedői szektoron belüli – másodlagos kereskedelmen megy keresztül, mielőtt a felhasználóknak eladnák vagy exportpiacra kerülne.

Sajátos értékesítési kategóriába esik a megújuló és hulladékalapú energiaforrással termelt villamos energia, amelyet a rendszerirányító, a MAVIR Zrt. kötelező átvétel (KÁT) keretében (jogszabályban meghatározott áron, a MEKH által kiadott engedélyben megszabott mennyiségben és időtartamban) köteles megvásárolni a termelőktől. A MAVIR Zrt. kereskedőknek, illetve a szervezett villamosenergia-piacon értékesíti a KÁT keretében értékesített, valamint annak kiegyenlítéséből származó villamos energiát.

Villamos áram árak 2017, és elosztói alapdíjak kalkulátorainkat a cikk alatt találod meg.


Pénzügy Otthon