Mind a jegybanki közlemény, mind a jegybank alelnöke által tartott sajtótájékoztatón a kommunikáció fókuszában az inflációs fejlemények álltak. Az átárazások a szokásosnál jóval magasabb üteme általánosan megfigyelhető jelenség; a globális nyersanyag- és energiaárak emelkedése gyorsan átgyűrűzik a fogyasztói árakba. A kormányzati árstopok ezeket a hatásokat csak tompítani tudják.  Az év elején így tovább erősödött az inflációs nyomás, miközben az inflációs várakozások is emelkedtek az elmúlt hónapokban. Az inflációs ráta csökkenésének megindulása a korábban várthoz képest kitolódik, miközben a maginfláció a következő hónapokban tovább emelkedhet. 

A monetáris politika célja ebben a helyzetben továbbra is az, hogy a másodkörös inflációs hatásokat elkerüljék, ennek megfelelően a monetáris kondíciók további havi ütemű szigorítása indokolt. Az MNB utalt rá, hogy az egyhetes betét kamatának emelésével is folytatódnak majd a szigorító lépések. Csütörtökön így várhatóan 30 bázisponttal, 4,60 százalékra nő majd az egyhetes betéti ráta.

Az MNB kommunikációja megerősítette, hogy a mostani szigorítási folyamatban az alapkamat fokozatosan fel fog zárkózni az egyhetes betéti eszköz következő hónapokban kialakuló kamatszintjéhez. A közlemény szokásos zárása szerint a „Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.”

A mostani negyedév második felébe lépve a jegybanki közlemény jelezte, hogy mivel számukra továbbra is kiemelt szempont, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban a Monetáris Tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak, már március elejétől ismét aktívan használják majd a devizalikviditást nyújtó swapeszközt, segítve a negyedév végi mérlegalkalmazkodást.

A háttérbeszélgetésen Virág Barnabás utalt rá, hogy a márciusi inflációs jelentés döntően befolyásolja majd a jegybanki szigorító pálya további útját. Emellett elmondta, hogy januári 7,9 százalékos inflációnál magasabb számok is jöhetnek a következő hónapokban. Mindez szerintünk arra utal, hogy bár most még – a kiszámíthatóság jegyében – „csak” 50 bázisponttal emeltek ismét, márciusban akár a szigorítások gyorsításáról is dönthetnek a jegybankban.


Pénzügy