Elmondta a Belügyminisztérium, mi az álláspontja a hatnapos tanítási héttel kapcsolatban.

„az egyházi fentártású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről nem formálnak véleményt”, de intézményeitől központi iránymutatásként a jogszabályok betartását követeli meg.


Mint arról korábban írtunk, a győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola vezetése sajátos módszert dolgozott ki a jelenlegi energiaválság leküzdésére. Ennek alapján az intézményben az első félév elején szombatonként is lesz tanítás a diákoknak, majd az előre ledolgozott napokkal hosszabbítják meg a téli szünetet, hogy az intézményben addig se kelljen fűteni.


Csaknem egy hónapos lesz a téli szünet.

A győri iskolában szeptembertől az őszi szünetig szombatonként reggel 8-tól háromnegyed 12-ig tart az oktatás. A ledolgozott napokkal a téli szünetet egészítik ki, amely így 2022. december 19-től 2023. január 6-ig tart a győrszentivániaknak.

 

Reagált a Belügyminisztérium 


Az iskola által kidolgozott módszerről a Belügyminisztérium is kifejtette a véleményét. Válaszában kiemelte: „Az egyházi fentártású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről nem formálnak véleményt, állami fenntartású oktatási intézményekben pedig nincs ismeretük ilyen döntésről.” 

Azonban idézi, nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 30. § (2) bekezdését, amely szerint alapos indokkal és a fenntartó beleegyezésével a tanítási hetek hatnaposra bővíthetők a szombati nappal.

A Belügyminisztérium a Pénzcentrumnak azt írta: az intézményeitől központi iránymutatásként a jogszabályok betartását követeli meg, az erre vonatkozó 30. § szerint pedig 

30. § (1) Az iskolában a tanítási év ötnapos tanítási hetekből áll. A szombat és a vasárnap tanítás nélküli pihenőnap. Tanítás nélküli pihenőnap jár a tanulónak a munkaszüneti napokon is. A tanítási időbeosztás a munkaszüneti napok miatti munkaidő-beosztásnak megfelelően változik, a tanítási év utolsó napját követően pedig legalább hatvan összefüggő napból álló nyári szünetet kell biztosítani.

(2) Alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek – a szombat igénybevételével – hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele – egy vagy több összefüggő tanítási szünetként – a tanítási félév során biztosítható.

(3) A fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója – az elmaradt heti pihenőnapok igénybevételének biztosítása nélkül is – elrendelheti a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését, valamint a tanuló heti kötelező óraszámát meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli tanítási szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani.

Így a szabályok alapján az állami iskolákban is adott a lehetőség a hatnapos iskolahét elrendelésére. 


Gyermek Iskola