A földfelszín feletti és alatti vízkészletek tisztaságának megőrzése nem csak a megfelelő infrastruktúra kiépítésén múlik, hanem az oktatáson és a szemléletformáláson is. Ennek jegyében indult átfogó fenntarthatósági program Ghánában.

A Pureco vezette Pureco-Unit Konzorcium ghánai, 30 millió eurós szennyvíztisztítási beruházásainak a megfelelő technológia biztosítása és kiépítése mellett a mérnökképzés, valamint a legfiatalabb generáció környezetvédelmi oktatása is részét képezi.

Ez utóbbihoz egy angol nyelvű társasjáték is készült „Pipe-it up, Ghana” néven, amelynek hivatalos bemutatójára 2022. október 20-án került sor Accrában, Ghána fővárosában, a helyi vízügyi minisztérium és Magyarország ghánai nagykövetének részvételével. 

A már hazánkban is érzékelhető globális vízválság szempontjából az afrikai szubszaharai régió az egyik legkritikusabb térség.  A problémát azonban csak részben jelenti a vízhiány. Legalább ekkora szerepe van annak is, hogy – a Magyarországon teljesen természetesnek vett – szennyvízcsatorna-hálózat hiányában a felszíni és felszín alatti vizek szennyeződése folyamatos egészségügyi problémát, súlyos megbetegedéseket okoz.

A vízzel kapcsolatos problémák kezelése tehát nem pusztán környezetvédelmi kérdés, hiszen társadalmi és gazdasági hatásai is jelentősek.  

A vízipari problémák megoldására a Pureco-Unit Konzorcium Ghána 3 legnagyobb városában – Kumasiban, Tamaléban és Takoradiban – épít szennyvíztisztító telepeket, közel 30 millió euró értékben. A megvalósításhoz az EXIM Bank biztosít vevőhitel finanszírozást, a Pureco pedig egyedülálló, kifejezetten a helyi igényekhez igazított megoldást (a 100% szippantott szennyvíz tisztítására alkalmas Septopure® technológiát) fejlesztett, hiszen európai szinten már sehol nem jellemző szennyvízhálózat teljes hiánya.

Emellett a berendezések és alkatrészek gyártását, az építkezés vezetését, a gépészeti és villamos-irányítástechnológiai szereléseket, illetve a mechanikai és biológiai szennyvíztisztító beüzemelését is a magyar szakemberek irányítják. 

„A környezeti értékek megóvása és a több mint 3,5 millió ember mindennapi higiéniai körülményeinek megteremtése nemcsak az innovatív technológiák kiépítésén múlik. A teljes mértékben egyedi, helyi igények alapján kifejlesztett és megvalósított létesítmények hosszú távon sikeres üzemeltetése érdekében a helyi szakemberek képzésére és a lakosság – ezen belül is főként a legfiatalabb generáció – oktatására van szükség.

A projekt keretében ezért nagy hangsúlyt fektetünk a helyi mérnökök képzésére és a társadalmi szemléletformálásra is” – mondta Horváth Bálint, a Pureco Kft. ügyvezetője, a Pureco-Unit Konzorcium vezetője a csütörtöki vízdiplomáciai esemény kapcsán.

A gyerekeken is múlik a környezettudatos életmód

„Magyarországon a gyerekek az óvodában és az iskolában átfogóan foglalkoznak a környezetvédelemmel. Ennek a pozitív gyakorlatnak az átvételét segítjük az afrikai térségben is. Hiszen a környezeti nevelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő generációja víztudatosabban és egészségesebben éljen” – hangsúlyozta Horváth Bálint. 

A Konzorcium ezért a fenntarthatóság elveire épülő szemléletformáló társasjátékot fejlesztett, amely a 10-14 éves korosztály számára segít bemutatni a víz fontosságát, a környezettudatos gondolkodás alapjait és a víz tudatos, gondos kezelését. A Pipe-it up, Ghana játékban vízvezetéket kell építeni Ghánában, a játékosok a kérdéskártyákon keresztül a vízzel, a vízkészlet- és környezetvédelemmel kapcsolatos fontos információkhoz, tudásanyaghoz jutnak, így szinte észrevétlenül formálódik a szemléletük. A társasjáték hivatalos átadójára Ghána fővárosában, Accrában került sor október 20-án, amelyen részt vett Ghána vízügyi minisztere és Magyarország ghánai nagykövete is.  

„A külföldön megvalósuló exportvállalkozások és tőkekihelyezések az itthoni adók és a magas hozzáadott értéket képviselő termékek és szolgáltatások tekintetében egyaránt a hazai gazdaságot támogatják.

A Pureco által vezetett Konzorcium projektjei emellett hosszú távon hozzájárulnak a fenntartható fejlődéséhez, valamint a hazai vízipar exportpiaci tevékenységének növekedéséhez és a magyar szaktudás ismertségének, elismerésének erősítéséhez.

Mindez a térségben további piacok elérését teszi lehetővé” – emelte ki Fehér Tamás, Magyarország ghánai nagykövete. 

Ha további érdekes cikkeket szeretnél olvasni akkor kattints ide! 


Egészség Életmód Gyermek