Teendők októberben az itt maradt, áttelelő gólyák esetén 


Elvileg az utolsó vonulásra képes fehér gólyák is elhagyták Magyarországot. Ha a következő időszakban fehér gólyát látunk, akkor nagy valószínűséggel telelő lesz.

 

Fénykép: BirdMania Madárpark és természetvédelmi Központ Dömös (képen Marcus látható aki 2019 óta várja minden évben haza párját Szofit)


Tapasztalataink szerint a hazánkban maradók vagy gyengébbek a társaiknál, vagy valamilyen, már nem látható sérülés miatt maradtak az országban.
 Október első felében az egyik fő feladat az állomány felmérése, figyelemmel kísérése.
Ha a gólya jól repül, akkor a legfontosabb feladat annak felderítése, hogy valójában hol tartózkodik legtöbbször. Előfordulhat, hogy nagyobb távolságokat is megtesz, mielőtt kiválaszt egy telelő helyet.
Ha többször látnak egy bizonyos helyen fehér gólyát, kérjük, jelezzék nekünk!
Októberben már egyértelműen készülni kell a megsegítésükre.
Fordulhatunk a helyi önkormányzatokhoz, a Nemzeti Parkok is tudjanak róla, de az a több éves tapasztalatunk, hogy a telelő gólyák sorsa nagyban függ a helyi, ott élő emberek jóindulatától és segítő készségétől. 
Ha találunk a közelben legalább egy embert, akinek szívügye az ott maradó gólya sorsa, és van ideje folyamatosan, tavaszig minden nap etetni, itatni a madarat, a legjobb megoldást választottuk!

Konkrét etetési tanácsokat a lent említett linken találnak. Ez egy régebbi bejegyzésünk, de időnként külön posztban is felkerül majd.
Azt is örömmel vesszük, ha valaki már segített/segít folyamatosan telelő gólyát, megosztja a tapasztalatait.
Figyelem! A telelés önmagában nem ok arra, hogy egy gólyát megpróbáljunk befogni! Semmiképpen sem próbáljunk jól repülő madarat kergetni csak azért, mert úgy gondoljuk, hogy mentőhelyre kellene vinni! 
Legyengült, nem röpképes madár esetén is hívjuk a szakembereket és várjuk az utasításaikat! Nem szakszerű befogással kárt tehetünk a madárban és önmagunkban is!
Még egy gondolat, ami 2022-ben különösen aktuális:
Az eddigi jelzések, tapasztalatok alapján idén a szokásosnál több  idei, fiatal madár ragadt itt - az aszályos, táplálékhiányos nyár miatt nem erősödtek meg eléggé a vonuláshoz. 
Ha rájuk vigyázunk egy kicsit, etetjük őket, akkor nemcsak túlélik a telet, de megerősödnek, s jövőre el tudnak vonulni, teljes értékű madár válhat belőlük. 
Gondoskodás nélkül viszont sokuk jó eséllyel elpusztul a télen. Gyengék, tapasztalatlanok, gyerekek. Rajtunk múlik, mi lesz a sorsuk.

Segítség az etetéshez, gondoskodáshoz: Kattint ide!
 


Kép: A Magyarországon egyik legrégebben, 15 éve áttelelő fehér gólya, Matyi Ásotthalmon. (Még 2019-ben, a költési szezonban.)
(Pozsikné F.Olga, Márton András)


Állatvilág