Biztos, hogy jó taktika a minél magasabb odds-ra menni?

Ha mindegyikünknek annyiszor lenne ezer forintja, ahányszor ez a kérdés a magyarországi lottózókban az elmúlt három évtizedben elhangzott, nagy valószínűséggel többszörös milliomosok lennénk, és nem kéne a legjobb tippek után kutakodni olyan, profi sportfogadás szakértők által működtetett fogadó-portálokon, mint például a legjobbfogadasioldalak.com

A helyzet az, hogy a magas odds a bukmékerek olvasatában minden esetben egyet jelent a matematikailag kisebb nyerési eséllyel. Azaz, hogyha például egy olyan focimeccs kimenetelénél azt látod, az 1X2 piacon, hogy az „A” hazai csapat győzelmét az online buki 1.10-es szorzóval adja. Viszont a vendégcsapat „B” gárda sikerét magas odds-szal (szorzóval) – ami lehet akár 6.00-os is egy labdarúgó mérkőzésnél, tudhatod, hogy vajmi kevés a matematikai esélye annak, hogy teljesen boruljon a papírforma, és a meccs favorit hazai gárda matematikailag is elhasalva hozza neked az 6.00-os szorzót, ami az 1X2 sportfogadás online piacon elég jónak számít. 

Mi következik mindebből? Nos, egyebek mellett az, hogy az odds olyan „esélyszám” is egyúttal, amit a bukmékerek szakemberei megállapítanak, de egyúttal egyfajta markere is annak, hogy mennyit lehet nyerni egységnyi téttel. Emellett pedig, ha egy focimeccs egy piacára (maradjunk az 1X2-nél) teszel fel, mondjuk pár egy zöldhasút arra, hogy a vendégek nyernek, akkor a matek szerint és gyakorlatilag is – persze, ha maradunk a hazai győzelem esetén felkínált 1.10-es odds-nál – kábé 10.1% - 10.2% a százalékban kifejezett matematikai valószínűsége annak, hogy bejön a vendégsiker – legalább is a bukméker álláspontja szerint. 

A dolog pikantériája, hogy minél több sporteseményt fogadsz meg egymással kötésben annál nagyobb mértékben csökken annak a matematikai valószínűsége, hogy a végén nyertes lesz az adott fogadásod. Persze, most jöhetnénk azzal a közhellyel, hogy a sportban – és legfőképp a fociban – bármi előfordulhat, de a nagy számok matematikai törvénye, és a valószínűségszámítás alapján a meglepetés eredmények vs papírforma „párharcot”, mint az utóbbi fél nyeri meg hosszú távon, statisztikailag is. Azaz nagyon meg kell „nézni” az adott sporteseményt ahhoz, hogy az ember rá merjen menni a magasabb odds-ra. 

Természetesen vannak olyan rendhagyó esetek, amikor abszolút motiválatlan például a Barcelona, és a „B” csapatát küldi ki egy spanyol kupameccsre, amin az ellenfél mindent megtesz a sikerért. És ilyenkor az is megesik, hogy bár matek alapján a Barca lenne a jóval esélyesebb, mégis a papírforma szerint teljesen esélytelen csapat nyer egy „talált góllal”. Nos, a sportfogadásban ez is benne van, de olyan kis arányban, hogy hosszú távon nincs értelme számolni vele. 

Érdemes a matematikai prognózis ellenében fogadni? 

Ha belegondolsz, akkor egy olyan csapatsport esetében, mint a kosárlabda a matematikai valószínűsége nagyon csekély annak, hogy adott meccsen a sok dobott pont miatt döntetlen eredmény születik. Emiatt egy kosármeccs döntetlenjét matematikai alapon megjósolni előre majdhogynem lehetetlen. Ugyanakkor az is tény, hogy abban az esetben, ha mégis megteszi az ember, és bejön, akkor a magas odds miatt jelentős sikert könyvelhet el. 

De megéri-e a matematikai prognózis ellenében fogadni egy bukmékernél olyankor, ha nagyon kicsi alapból egy lehetséges kimenetel valószínűsége? A válasz erre nem is olyan egyszerű, mint azt gondolná az ember első blikkre. Ugyanis manapság a bukmékerek már engedélyezik az úgynevezett rendszer fogadásokat (system bets). Ezeknél akár 5-7 sportesemény kimenetelt is meg lehet tenni, és még abban az esetben is pozitív eredménnyel zárulhat egy adott, összetett fogadás, ha nem minden választást talál el a statisztikákat, egymás elleni eredményeket és egyéb tényezőket szamba vevő, matematikai-prognózis alapon játszó felhasználó. 

Hogyan lehetséges ez? A rendszer fogadásoknál a lényeg, hogy a sportfogadó általában nagy számú, különféle kötésszámú fogadást tesz meg, és ennek köszönhetően, ha olyan odds-okat választ, amik megfelelők, akkor nem szükséges minden egyes kimenetelt eltalálnia ahhoz, hogy a végeredmény nettó profit legyen.

Természetesen annak kiszámolása, hogy például 6-7 sportesemény kimenetelnél milyen oddsok / esélyek mellett garantált a profit, vagy legalább is a nullszaldó nem egyszerű. De erre a célra vannak az online sportfogadás rendszer fogadás kalkulátorok, amelyek elvégzik az amúgy elég húzós matematikai számításokat helyettünk. 

Végezetül pedig csak annyit, ha már rendszer fogadás, akkor igenis megéri betenni egy kosárlabda vagy kézilabda döntetlent még akkor is, ha a matematikai sportfogadás prognózis alapján ennek csekély az esélye. Mivel, ha ez a választás nem jön be, de a többi – vagy azok nagy része igen – akkor is jól jöhetsz ki a dologból. Ha pedig minden bejön, akkor az nagyon magas odds miatt, valamint azért, mert minden egyes részfogadásod nyertes lesz elég nagyot lehet szakítani.


Pénzügy