Azonban vannak olyan esetek, mikor a fájdalom okát a szakemberek sem tudják kimutatni, hiába fejlődik az orvostudomány rohamléptekkel. Ilyen például az elsődleges kismedencei, gáttáji fájdalom, melynek kezelése elengedhetetlen. E mögött többnyire idegkárosodásos fájdalmat feltételeznek. A fájdalomambulancián krónikus fájdalmak kezelésében jártas szakember végzi a vizsgálatot.

Minden esetben kezelni kell a fájdalmat

A krónikus fájdalom akadályozza a normális munkavégzést, a kapcsolatokban való megfelelést, az aktivitást, és nyomottá teszi a hangulatot. Mindez rontja az életminőséget, mely hangulatromláshoz vezet és akár depressziós tüneteket is okozhat. Emiatt nem szabad ebben az állapotban maradni, minél hamarabb el kell kezdeni kezelni a problémát, hiszen az okok feltárása időigényes folyamat.

A fájdalomcsillapítási vizsgálat során az orvos áttekinti a páciens orvosi dokumentációját, a korábban alkalmazott kezeléseket, továbbá azt, hogy milyen gyógyszereket szed. Ezt követően a panaszok részletes feltárása és az általános problémák kikérdezése következik. Az orvosi dokumentáció áttekintése, a panaszok részletes feltárása és az általános problémák kikérdezése után következik a fizikális vizsgálat.

Miből áll a fizikális vizsgálat?

Amennyiben meghatározható a fájdalom oka, megbeszélésre kerül, hogy milyen lehetséges kezelések alkalmazhatóak. Ismertetésre kerülnek a kezelés okozta állapotváltozások és mellékhatások. Mindezek ismeretében az orvos és a páciens kiválasztja az ideális kezelési módot.

Ha mindezek után nem határozható meg egyértelműen a fájdalom oka, további vizsgálatok, illetve szakorvosi konzíliumok szükségesek. Amennyiben az említett fájdalmak valamelyikével küzdesz, keresd fel a Belvárosi Orvosi Centrumot, hogy fájdalommentes életet élhess!

Milyen beavatkozásokra kerülhet sor?

Többnyire több támadáspontú, vagyis multimodális kezelést végeznek a szakemberek. Ezen belül alkalmaznak gyógyszeres kezelést, illetve egyéb beavatkozásokat. Természetesen az igazán hatékony kezelés része a lelki egészség helyreállítása. Ebben segíthet pszichológus, illetve pszichiáter szakorvos.

A legtöbb betegnél tartós, illetve végleges fájdalommentesség érhető el. Bizonyos esetekben nagy mértékű fájdalomcsökkenés érhető el és olykor csupán bizonyos fokú enyhülés. A különböző eredményeknek számos oka lehet. Előfordulhat, hogy a kezelésre nem reagál a szervezet, vagy a gyógyszer nem adható súlyos mellékhatások vagy túlérzékenység miatt.


Egészség