Mit jelent a finommozgás? Miért kell fejleszteni?

Először is érdemes tudni, mit értünk finommozgás alatt. Ide elsősorban a kézizmok apró mozgásai tartoznak, amelyek lehetővé teszik például, hogy a gyerkőc meg tudja fogni a tárgyakat, felcsippentsen ezt-azt, de a ceruzafogás képessége is ide sorolható.

A finommozgás javításához számos eszköz áll ma már rendelkezésre, de a legjobb, ha valamilyen készségfejlesztő játékot választunk ehhez. A Compaya társasjáték és puzzle szakbolt kínálatában jobbnál jobb készségfejlesztőket találunk, amelyekkel a logika, a problémamegoldás, a kitartás is javítható egyúttal.

A legismertebbek természetesen a kirakók, puzzle-ök, de a kártyajátékokat is nyugodtan vehetjük ide, hiszen a pakli keveréséhez, a lapok kézben tartásához is szükség van az izmok fejlettségére.

Az óvodáskorban elsajátított képességek segítik a gyerkőcöt az iskoláskor feladatainak elvégzésében. Éppen ezért kell mindent megtenni, hogy a finommozgás is fejlődjön ebben a korban, mert a csemeték így tudnak majd megtanulni írni. A legjobb módszer erre a játék, ezért mutatunk be néhány izgalmas társast.

Rókavadászat - Kapd el a csirkeól fosztogatóját!

Ez az izgalmas játék 5 éven felülieknek készült. Egy róka után kell nyomozni, aki csirkét lopott az ólból, de most egy biztonságos rókalyukban húzta meg magát. A játékos feladata, hogy megtalálja a tettest: egy láncra fűzött kulcs segítségével kell kinyitnia a rókalyukak ajtaját. Mindez nagy koncentrálást igényel. 

A finom mozdulatok vezethetnek csak el a győzelemhez, bár nehezíti a feladatot, hogy néha fél lábon állva kell beletalálni a kulccsal a kulcslyukba. Mindenesetre vicces és szórakoztató ez a családi társasjáték, mely mindössze 20-30 percet vesz csak igénybe.

Happy Cube - egy izgalmas kirakójáték

A Smart Games játékai világhírűek, magyarországi kiadásuk a Compaya munkatársainak köszönhető. Ezek az egyszemélyes társasjátékok nagyon sok képességet fejlesztenek, elsősorban a logikát, a problémamegoldó képességet és a térlátást.

A Happy Cube játékokat szintén a Smart Games gyártja: aki izgalmas fejtörőt keres gyermekének, válassza ezeket a készségfejlesztőket! Itt térbeli elemekből kell egy kockát kirakni. A játék anyaga habszivacs, így teljesen biztonságos. Már 3 éves kortól lehet vele játszani. Egy csomagban többféle feladvány található, a nehézségi szint fokozatosan nő. Lehet tehát, hogy akár éveken át tud újdonsággal szolgálni a gyerkőcnek a Happy Cube.

A logikán és a térlátáson kívül azonban - mint minden kirakójáték - remekül fejleszti a finommozgást is, így bátran ajánlható azoknak, akik a kézizmok erősítésén fáradoznak.


Gyermek