A legutóbb megjelent átfogó kutatás éppen ezt boncolgatja, melyet Sasha Winkler antropológus hallgató és Greg Bryant kommunikációs professzor végzett.

A kutatás során az állatok viselkedését vizsgálták játék, valamint szociális interakció alkalmával, és arra voltak kíváncsiak, hogy ilyen jellegű érintkezések során adnak-e ki valamilyen hangot, amely leginkább a nevetéshez köthető. Végső soron 65 olyan fajt sikerült összegyűjteniük, amelyeknél megfigyelhetők a nevetés jelei. Emlősök között például a róka, a tehén, a mongúz és a kutya produkálta a nevetés jeleit, 3 további madárfajon kívül. 

A nevetés célja a kutyáknál

A nevetésnek elsősorban célja van, amelyet az agresszivitás mérséklésében véltek felfedezni, ugyanis játék alkalmával ezen hangok segítségével adják a másik fél tudatára, hogy a verekedéshez hasonló játékot nem veszik komolyan. Azaz az ilyen jellegű fizikai interakció nem tartalmaz egymással szembeni agresszivitást. Nem csak napjainkban foglalkoztatja a kutatókat a kutyák és a nevetés kapcsolata, hanem már 1949-ben született róla egy könyv, melyet Konrad Lorenz kutató készített. 

A “Man Meets Dog” című kiadványban részletesebben is foglalkozott a kutya nevetésével és annak célzatával egyaránt. Eszerint a kutya akkor nevet, mikor az ajkai sarka laza és lihegése gyors. A kétezres években Patricia Simonet sikeresen rögzítette a kutya játék közben kiadott hangját, amely leginkább egy szájon át kényszerített kilégzéshez hasonlított. A felvételek alapján sikeresen igazolta, hogy a kutya nevetésének hangzása teljesen más, mint a hétköznapi lihegés. 

A nevetés, mint gyógyír

A kutya nevetése nem csak a játék közbeni stressz oldására képes, hanem a felvétel lejátszásával a menhelyen élő kutyák stressz szintje és depressziója is csökkenthető. Amint meghallották a kutatásban szereplő kutya nevetését a menhelyen élő ebek, egyből elhallgattak, “mosolyogtak” vagy hatására játszani kezdtek. Amennyiben szeretnél többet olvasni a kutyák viselkedéséről, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin Kutyás életmód rovatát, és tudj meg többet kedvencedről!

A kutatás nem csak arra világított rá, hogy a kutyák ugyanúgy képesek a nevetésre, mint az emberek, hanem ezen hangok lejátszásával és ezen felvételek segítségével a menhelyen élő kutyák sorsa is javítható. Számunkra egy kis erőfeszítést igényel, de számukra segítség lehet a stressz és a nyomás feldolgozásában, a feszültség hatékony oldásában és a félelem megszüntetésében egyaránt. Ami által sokkal kiegyensúlyozottabbá válhatnak, és akár hamarabb megtalálhatják álmaik gazdiját és otthonát.


Állatvilág