A puzzle története

A puzzle-t egy John Spilsbury nevű angol térképkészítő és rézmetsző mester találta fel 1763-ban, amikor a tanítványainak el akarta magyarázni Nagy-Britannia területi részeit és a grófságok határait. 

Egy hatalmas fatérképet darabokra fűrészelt, és a tanítványoknak össze kellett rakni azokat. A módszer bevált, a fiatalok könnyen megjegyezték az egyes területeket. Az első puzzle tehát tanítási céllal készült, és bár ma már elsősorban játéknak tekintjük, sok szempontból készségfejlesztő hatása van. 

Persze ehhez a játékhoz türelemre is szükség van, ezért fontos, hogy a gyermeked számára az életkorának megfelelő játékot válaszd! Az Anyaparadicsom kirakós játékait életkornak megfelelő kategóriákba rendezve találod, így könnyen ki tudod választani a megfelelőt. 

Milyen készségeket fejleszt ez a játék?

Az készségek fejlődését az életkor is meghatározza, így ennek megfelelően a puzzle más-más területekre van hatással.

- A másfél, kétéves korú gyerekek már össze tudják illeszteni a Djeco párosító puzzle két darabját, hiszen a kép, a színek, a formák megfigyelésével megtalálják a párokat. Így játék közben fejlődik a finommotorikus és a megfigyelőképességük.

- Szintén kétéves kortól ajánlott a több nagyobb darabból álló kirakós játék, mint például a PlanToys évszakok öltöztetőjátéka, ami az évszakokkal, illetve a Djeco óriás puzzle, amely a szavanna állataival ismerteti meg a gyermeket. A Djeco háromrétegű kirakó házikófa játékával is szívesen játszanak már a kisgyerekek is, miközben a térlátásuk, a logikájuk, a formafelismerésük fejlődik.

- A hároméves gyermekek elboldogulnak a 24 darabból álló Djeco puzzle Mackó éve, vagy Mackó napja nevű játékkal. Megismerik a hónapokat, az évszakokat, és az évszakra jellemző cselekvéseket. Közben erősödik a memóriájuk, a koncentrációjuk. A HABA 3D puzzle Évszakok játéka is felkelti a gyerekek figyelmét.

- A négyévesek már sokat tudnak a világról, így nekik bonyolultabb, 35 vagy 54 darabos puzzle-t is vehetünk, sőt a 2D-s, 3D-s kirakós játékok sem jelentenek nehézséget a számukra. A Djeco megfigyeltető kirakója - a részletgazdagon illusztrált képekkel - tovább fejleszti a megfigyelőképességet és a koncentrációs készséget. Ha egészen kis kortól hozzászokott ehhez a típusú játékhoz, akkor már van türelme, hogy sokáig bíbelődjön, próbálkozzon vele. 

- Az ötéveseknek a bonyolult, tematikus puzzle sem okoz gondot, hiszen megtanulják velük a világ részeit, a világűr jellemzőit, a dinoszauruszok fajtái, a világ állatait, a repülőfajtákat. Az összerakás nekik már tényleg “gyerekjáték”. 

Válassz minőségi termékeket!

Ha nem tudod, hogy milyen kirakós játékkal lepd meg a gyermekedet, nyugodtan kérd ki a nagyszülők véleményét, vagy kérdezz olyan anyukát, akinek a gyereke szeret a puzzle játékkal bíbelődni!


Gyermek