Mit is jelentenek a sportfogadási szorzók és milyen típusaik vannak? Az oddsok megmutatják a játékosok számára, hogy a megjátszott összegük hányszorosát fogják megkapni a győztes sportfogadás után. A szorzók viszont földrajzi elhelyezkedés alapján különböző formákban jelenhetnek meg. Egészen más számtani rendszert használnak az Egyesült Államokban, valamint a latin-amerikai országokban is.

Európában a leggyakoribb a tizedes, vagy ismertebb nevén a decimális rendszer. Ez azt jelenti, hogy a sportfogadásra felkínált eseményekre tizedes formában kínálnak szorzókat a különböző sportfogadási oldalak. Például egy Fiorentina - AS Roma meccsen a lehetséges tizedes szorzók a következő formában jelenhetnek meg: 3.36 - 3.55 - 2.02. Ebben az esetben az 3.36 a Fiorentina győzelmére kínált odds, a 2.02 pedig a Roma győzelmére kínált szorzó. A középen elhelyezett 3.55 pedig az x, vagyis a döntetlenre felkínált többszörös. Tehát, ha a Fiorentina győzelmére teszünk fel 200 forintot és a tipp sikeres, akkor 200x3.36 forintot, azaz 672 forintot kapunk vissza.

A tizedes fogadási rendszer mellett találkozhatunk frakciós szorzókkal is. Ebben az esetben tört hányadosokkal jelennek meg a fogadási együtthatók. Ha az előző példát vesszük figyelembe, akkor a Fiorentina - AS Roma meccsen a frakciós szorzók a következőképpen alakulhatnak: 53/20 - 51/20 - 51/50. Ebben az esetben, ha újra a Fiorentina győzelmére tippelünk egy 100 forintos téttel, akkor a nyereményünk 365 forintra rúghat az 53/20-as frakciós tört szorzónak köszönhetően. Az 53/20 azt jelenti, hogy 53 forintot nyerünk minden egyes 20 forintos tét után. Tehát, ha 100 forint kerül megjátszásra, akkor a következő a számolási formula: 100x (53/20) = 265 ft nyeremény. Ehhez még hozzáadódik a feltett 100 forintos tét, ami kiteszi a 365 forintos végső összeget.

A harmadik legelterjedtebb sportfogadási odds forma az amerikai, vagy másnéven moneyline. Ezzel az együttható formulával találkozhatunk szerte az Egyesült Államokban, Kanadában, valamint Latin Amerikában is. Ebben az esetben nagyobb számokkal kalkulálunk, amiket + és -

jelek kísérnek. A Fiorentina - AS Roma mérkőzésen az amerikai szorzók a következőképpen alakulhatnak. +265 +255 +102. A középső szám itt is a döntetlenre fogadást jelenti. Tehát, ha 100 forintos fogadás kerül megkötésre a Fiorentina győzelmére, akkor újfent 365 forint kerülhet kifizetésre. Az amerikai szorzók esetében minél magasabbra kerül a + érték, annál kisebb az esélye, hogy a szorzóhoz társított csapat nyer. Tehát, a +265 egy jóval rizikósabb fogadás, mialatt az AS Roma győzelmére kínált +102 egy biztonságosabb opció.

Magyarországon, valamint Európában viszont a decimális, vagyis a tizedes szorzók az uralkodóak, viszont a modern sportfogadásban a különböző sportfogadási oldalak mind felkínálják a lehetőséget, hogy a játékosok átválthassák az együtthatók megjelenítését frakciósra, vagy az amerikai stílusra.


Pénzügy