Mielőtt a Telihold 2023-as időpontjait megmutatjuk (cikkünk végén találod) álljon itt néhány tudományos felmérés arról, hogy milyen hatása van a teliholdnak az emberi szervezetre.

A telihold 7 módon befolyásolja az egészségünket

Kiderült, hogy a telihold számos módon befolyásolhatja testi közérzetünket. Nézze meg, mit fedeztek fel a kutatók...

Telihold van, vigyázzunk most! Mindenki feszült lesz és ideges ilyenkor!

Gyakran halljuk, hogy a telihold alatt a világ egy kicsit felborul – a gyerekek 'megőrülnek", az emberek türelmetlenebbek lesznek, autóbalesetek történnek stb.

Még az „őrült” szó is a latin luna szóból ered, ami Holdat jelent, és rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy bizonyos embereknél a szabálytalan viselkedés előfordul telihold idején. De a telihold hatással lehet a testi épségünkre is? Nézzünk utána a dolgnak egy kicsit!

A telihold 7 módon befolyásolhatja egészségünket, közérzetünket

Íme néhány érdekes dolog, amit a kutatók találtak a teliholdról és annak egészségre gyakorolt hatásairól.

1. A Telihold szívre gyakorolt hatása

A Hold ciklusai hatással lehetnek a szívedre. Látszólag igen, de nem romantikus értelemben. Az Indian Journal of Basic and Applied Medical Research című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy edzés közben a szív a telihold és az újhold idején a legmagasabb teljesítményt nyújtja. Tehát ellenőrizze a Hold fázisait, mielőtt nekivág az edzőteremnek!

2. A Telihold agyra gyakorolt hatása

Akárcsak a Hold felelős az apály-apályért és dagályért, mivel agyunk jelentős vízforrás, a holland kutatók feltételezései szerint a Hold gravitációs vonzása hasonló hatással lehet az agyunkra, és szabálytalan viselkedést okozhat. 

Brit tudósok más tanulmányai azt mutatják, hogy a telihold ténylegesen csökkentheti a rohamok aktivitását epilepsziás betegeknél. Ezekben az esetekben azonban a kutatók azt sugallják, hogy ennek oka lehet a Hold fényessége, nem pedig fázisai.

Amikor a Hold fényes volt, a résztvevőknek kevesebb epilepsziás rohama volt. Ezt a melatonin hormonnak tulajdonítják, amely természetes módon kiválasztódik az agyban, amikor a Nap lemegy, így jelzi, hogy ideje elaludni. Feltételezik, hogy epilepsziásoknál a telihold fénye ellensúlyozza ezt a felszabadulást, így csökken a rohamok száma.

Facebook-rajongóinktól is folyamatosan halljuk: fejfájásra és migrénre panaszkodnak telihold környékén. Míg a migrén és a telihold között nincs tudományos összefüggés, a telihold megzavarhatja az alvást (lásd #4), ami viszont megzavarja a hormonszintet, így fejfájást vált ki.

3. A Telihold vesékre gyakorolt hatása

A Journal of Urology folyóiratban megjelent 2011-es tanulmány megállapította, hogy a vesekő fájdalma jelentősen megnőtt telihold idején. Egy másik tanulmányban pedig angol kutatások azt találták, hogy általában ebben az időszakban is több beteg került urológiai sürgősségi kórházakba.

Ezzel szemben az újhold "nyugtató hatást" váltott ki az ilyen állapotú emberek számára.

Véletlen egybeesés?

Talán nem.

A következtetések mögött meghúzódó egyik elmélet az, hogy a vesék, más szervekhez és maga az emberi test is, körülbelül 60 százalékban vízből állnak, és ahogy a Hold tevékenysége hatással lehet óceánjainkra, erős és kiszámítható árapályokat hozva létre, a Hold is hatással lehet a működésére. ezeknek a szerveknek, ami észrevehető apályt okoz a nyugalom és a fájdalom idején. Nem minden kutató ért egyet, de elegendő bizonyíték van arra, hogy további tanulmányok készülnek.

4. A telihold alvásra gyakorolt hatása

A Current Biology folyóiratban megjelent 2013-as tanulmány a résztvevők alvási szokásait vizsgálta három napon át, amikor is szabadon aludhattak egy ellenőrzött területen, ahol nem volt sem óra, sem külső fény.

Amikor az adatokat a Hold fázisaival hasonlították össze, a kutatók megállapították, hogy a résztvevőknek nem csak alacsonyabb volt a melatoninszintjük a fényes holdfázisokban, hanem 5 perccel tovább tartott az elalvás, általában 20 perccel kevesebbet aludtak, és 30 százalékkal kevesebb REM-jük volt. alvás.

És ha nem alszik eleget, az egészsége megsérül. Próbáld ki ezeket a trükköket, hogy jól aludj!

5. Menstruációs ciklus

Egy nő átlagos menstruációs ciklusa 28 nap, ami nagyon hasonló a 29+ napos holdciklushoz. Ez az időzítés több mint véletlen egybeesés lehet kínai kutatók szerint, akik felfedezték, hogy a megfigyelt nők csaknem 30 százaléka teliholdkor ovulált, és újholdkor menstruál. Egyes kultúrákban ennek a jelenségnek még egy elnevezése is van, az úgynevezett White Moon Cycle, amely lényegében a Föld termékenységét tükrözi, amely telihold fényében a legtermékenyebb.

6. A Telihold hatása a fogantatásra, a születések számára

Japán kutatók felfedeztek valami érdekeset: jelentősen megnőtt a születések száma, amikor a Hold gravitációja a Föld felé a legerősebb volt.

Bár a kutatók elismerik, még mindig nem világos, hogy pontosan hogyan és miért létezik ez a kapcsolat, azt mondják, hogy segíthet az egészségügyi szakembereknek és a terhes nőknek a jobb felkészülésben.

Ezenkívül egy olasz tanulmány több mint 1200 születést vizsgált három év alatt, és több újszülöttet talált a telihold utáni két napon belül.

7. Telihold hatása a balesetekre, sérülésekre

Mivel a telihold bizonyos módokon befolyásolhatja viselkedésünket, nem meglepő, hogy egyesek szerint ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a balesetekre vagy betegségekre.

A World Journal of Surgery egyik 2011-es tanulmánya szerint az egészségügyi dolgozók több mint 40 százaléka hisz a betegek „telihold őrületében”. Az is kiderült, hogy a segélyhívások száma mindenféle körülmények között 3 százalékkal nő telihold idején, majd 6 százalékkal csökken újhold idején.

2008-ban brit kutatók összefüggést találtak a holdciklus és az orvosok által „orvosilag megmagyarázhatatlan stroke-tünetek” között, ahol a betegeknél fejfájás, zsibbadás és koordinációs problémák jelentkeznek, de semmi fizikai bajuk.

Mit gondol – tapasztal-e bármilyen változást egészségi állapotában a telihold idején? Ossza meg velünk történeteit az alábbi megjegyzésekben.

Telihold időpontok 2023

Telihold 2023. január 6. – Péntek

Telihold 2023. február 5. – Vasárnap

Telihold 2023. március 7. – kedd

Telihold 2023. április 6. – Csütörtök

Telihold 2023. május 5. – Péntek

Telihold 2023. június 4. – Vasárnap

Telihold 2023. július 3. – Hétfő

Telihold 2023. augusztus 1. – Kedd

Telihold 2023. augusztus 31. – Csütörtök

Telihold 2023. szeptember 29. – Péntek

Telihold 2023. október 28. – Szombat

Telihold 2023. november 27. – Hétfő

Telihold 2023. december 27. – Szerda


Egészség Ezotéria - Horoszkóp