ALLERGIA KALKULÁTOR

Allergiás vagyok?

Sok ember életét keseríti meg kora tavasztól, egészen őszig az allergia, és annak kellemetlen tünetei. Hajlamosak vagyunk a tüneteket összekeverni a megfázással, ami félrekezeléshez is vezethet, hiszen a beszedett gyógyszerek semmit sem fognak enyhíteni a kellemetlen érzésen. Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy allergiás vagy-e.

Ha hiszitek, ha nem, egyesek a csókra is allergiások. Ez egészen pontosan nem a csók, mint aktivitás a fő „probléma”, hanem a partner testnedve, a nyála váltja ki a viszkető, égő érzést az ajkak és a száj környékén. Általában ez az allergiafajta valamilyen ételallergiával is párosul.

Ha különleges allergiáról beszélünk, akkor ott van például a fémallergia. Óra, fülbevaló, melltartókapocs, gomb, karkötő, fémcsat és egyéb bizsu tárgyak okozhatnak a bőrön apró, vörös kiütéseket, ami persze erős viszketéssel párosul. Ebben az esetben nem tudunk mást tenni, mint kerülni a nikkel tartalmú fémeket, és azt, hogy ezek a fémek a bőrünkhöz érjenek.

És bármennyire is életünk eleme a víz, egyesek sajnos a vízzel való érintkezésre is allergiás bőrreakcióval válaszolnak. A fluor és a klór az, ami ennek kiváltója, és bőrkirepedéssel, bőrpirosodással jár a szervezet reakciója.

Hosszasan lehetne sorolni a „izgalmas” allergia típusokat, és félő, hogy egy folyamatosan bővülő listával találjuk magunkat szemben. 

csókolózásról itt bővebben is olvashatsz. 

Ki ne akarna megsimogatni egy cuki kiskecskét, amint az pár napos korában az udvar legmagasabb farakására próbál felmászni? Ugye, hogy sokan jelentkeznek? És ki szeretne kecsketejet inni? Itt már megoszlanak a vélemények. Pedig lehet, hogy érdemes kipróbálni.

A kecske az az állat, ami aztán minden megrág, megeszik, és mindent meg is emészt. Legyen szó fűről, virágzó növényről vagy szúrós kóróról.

A kecske emésztése során úgy alakítja át az akár allergiát okozó növényeket, hogy legyengíti azok hatását. Vagyis a tejben megjelenik az allergiát okozó növény gyengített változta. Így a fogyasztó szervezete, ha gyakran találkozik ezzel a gyengített, allergiát okozó anyaggal, akkor immunrendszere erre megfelelően válaszol, és nem vált ki kellemetlen reakciót.  

A kecsketejet javasolják allergiásoknak is fogyasztásra, illetve allergia megelőzésére is prevenciós jelleggel, immunerősítőként.

Ha kecsketejet fogyasztunk, azt mindig megbízható termelőtől vásároljuk, megfelelő hőmérsékleten tároljuk, és lehetőleg forraljuk fel.  

A tejről további információt és érdekességeket itt olvashatsz.

A darázs- vagy méhcsípéssel szervezetünkbe jutott rovarméreg allergiás reakciót is kiválthat, ami akár halálhoz is vezethet. Éppen ezért nagyon körültekintően kell eljárnunk, ha gyermekünket megcsípi egy rovar. Mire kell figyelni és mit lehet tenni?

1. A csípést követően ellenőrizzük, hogy benne van –e a bőrben a fullánk. Ha igen, akkor azt minden esetben csipesszel, körömmel távolítsuk el.

2. Hidegvizes ruhát vagy valami hűs dolgot tegyünk a csípésre (mirelit zöldség, jég…). Ha van hűsítő kenőcsünk, akkor az is sokat tud segíteni.

3. Figyeljük a duzzanat terjedését, és az egyéb allergiás reakciókat. Reakció lehet a duzzanat folyamatos terjedése, a többi testrészen való pöttyök megjelenése, nehéz légzés, orrfolyás, emelkedő pulzus. Ha ezek közül bármit tapasztalatunk, akkor azonnal forduljunk orvoshoz késlekedés nélkül. 

Allergiás vagyok?
ALLERGIA KALKULÁTOR
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: