A mesterséges intelligencia 10 új fogalma és azok jelentése

Neurális hálózatok és jelentése

Olyan számítástechnikai rendszerek, amelyek az emberi agy működését próbálják utánozni. Rendszerint több rétegből állnak, amelyek összekapcsolt neuronokat modelleznek, és képesek tanulni, mintázatokat felismerni és döntéseket hozni.

Mélytanulás (Deep Learning) jelentése

Az MI egyik ága, amely különösen mély neurális hálózatokat alkalmaz. Ez a módszer különösen hatékony kép-, szöveg- és hangfeldolgozásban, és hatalmas adathalmazokból való tanulásra képes.

Gépi tanulás (Machine Learning) jelentése

Az MI technikája, amely lehetővé teszi a rendszerek számára, hogy tapasztalatok alapján tanuljanak és fejlődjenek, anélkül, hogy kifejezetten programozva lennének erre.

adatbányászat, data mining a mesterséges intelligencia fogalmai

Adatbányászat (Data Mining)

Az a folyamat, amely során nagy adathalmazokból vonnak ki értékes információkat és ismereteket, gyakran gépi tanulás és statisztikai módszerek segítségével.

Természetes nyelvfeldolgozás (Natural Language Processing, NLP)

Az MI egy ága, amely szöveges adatok elemzésére és az emberi nyelv értelmezésére specializálódott, lehetővé téve a gépek és az emberek közötti kommunikációt.

mesterséges intelligencia fogalmai és jelentésük: természetes nyelvfeldolgozás

Önvezető technológiák (Autonomous Technologies)

Olyan rendszerek, amelyek képesek önállóan döntéseket hozni és cselekedni a felhasználó beavatkozása nélkül, mint például az önvezető autók.

Számítási etika (Computational Ethics)

Az etika alkalmazása az MI és a robotika területén, különös tekintettel a gépek által hozott döntések morális és etikai vetületeire.

Adatvédelem és adatbiztonság (Data Privacy and Security)

Az információvédelem fontossága nőtt az adatok növekvő mennyiségével és azok széles körű használatával az MI alkalmazásokban.

Reinforcement Learning (Jutalmazás-alapú tanulás)

Egy olyan gépi tanulási módszer, amelyben egy algoritmus úgy tanul meg cselekedni egy környezetben, hogy a "jutalmak" és "büntetések" alapján próbálja maximalizálni a hosszú távú nyereséget.

mesterséges intelligencia fogalmai és azok jelentése: reinforcement learning

Generatív adverszariális hálózatok (Generative Adversarial Networks, GANs)

Egy innovatív neurális hálózati architektúra, amely két hálózatot használ: egy generátort, amely új adatpéldákat hoz létre, és egy diszkriminátort, amely megkülönbözteti az eredeti és a generált adatokat. Ezek különösen képek és videók generálására és módosítására hasznosak.

Ezek a kifejezések csupán a jéghegy csúcsát képezik abban a széleskörű szótárban, amelyet az MI terjedése hozott létre és amely folyamatosan bővül ahogy az technológia fejlődik.


Tudomány