Az elmúlt időszakban az építkezéshez szükséges alapanyagok kivétel nélkül dinamikus áremelkedésbe kezdtek, így kifejezetten nehéz helyzetben van az, aki 2021-ben szeretné pontosan kideríteni a sóder árát, pláne annak fényében, hogy a piacon kifejezetten széles tartományban mozognak az értékek.

Mitől függ a sóder ára?

Rendeljük bármilyen apropóból is, a sóder ára több tényezőtől függhet. Az egyik legfontosabb minden esetben az, hogy mekkora mennyiségben van rá szükségünk, hiszen nyilvánvaló, hogy a köbméterek növekedésével egyenes arányosságban emelkedik majd a végösszeg is.

Nem árt azonban itt megjegyezni, hogy a legtöbb építőanyag-kereskedésnél a nagyobb mennyiséggel nagyobb kedvezmények is várnak ránk, ennek megfelelően érdemes előre gondolkozni, esetleg a szomszédokkal összefogni, ha csak kisebb munkához van szükségünk az ömlesztett anyagra, és nem egy komplett építkezésről vagy felújításról van szó.

Ezen felül a sóder árát természetesen erőteljesen befolyásolja az is, hogy milyen típusú ömlesztett anyagról van szó, hiszen az eltérő szemcseméretek között gyakran több ezer forintos különbség is lehet, bár a piaci helyzet alaposabb ismeretével kijelenthető, hogy nincsenek kiugró különbségek.

Nyilván 20 köbméter sódernél a 2 000 forintos árkülönbség már igenis sokat számít, hiszen amennyiben a 0-4-es sóder csak 8 000 forintba, a 0-8-as meg 10 000 forintba kerül, akkor a vásárláskor kétszer is meggondoljuk, hogy melyiket választjuk, hiszen a felhasználhatóság tekintetében a kettő között nincsenek orbitális különbségek.

Maradva a 20 köbméteres példánál, egy ilyen árkülönbségnél akár 40 000 forintot is megspórolhatunk, ami egyáltalán nem tekinthető elhanyagolhatónak.

Mekkora a szórás a mai piacon?

A sóder forgalmazásával foglalkozó kereskedők természetesen követik egymást annak érdekében, hogy piacvezető árakat tudjanak biztosítani a vásárlók számára. Nyilván egyáltalán nem mindegy, hogy a fővárosban, esetleg az ország nyugati vagy keleti végein szeretnénk ömlesztett anyagot vásárolni, hiszen a lokáció jelentős mértékben meghatározza a végösszeget.

Jellemzően a keleti végeken a legalacsonyabb a sóder ára, utána a nyugati országrész, a Dunántúl következik, majd végül a budapesti régió, ahol jellemzően mindig a legmagasabbak az árak. Hogy mégis mekkora a szórás a kereskedők között? Általánosságban elmondható, hogy nem túl jelentős.

Azonban érdemes körülnézni, hiszen míg a 0-4-es sóder köbmétere már sok helyen beszerezhető 7000 forint körüli árcédulával, addig találunk olyan kereskedéseket is, ahol csak 9-10 000 forintért kapjuk gyakorlatilag ugyanazt.

Általánosságban tehát 2-3 ezer forintos szórás figyelhető meg a piacon, ha a nagy átlagot vesszük alapul, de nyilvánvalóan lehetnek mindkét irányba ettől sokkal drasztikusabban eltérő esetek is. Nem árt azonban figyelembe venni, hogy a túl olcsó sódernek jellemzően mindig valami oka, negatív hozadéka van, így csak saját felelősségre vállaljuk be a feltűnően alacsony árú megoldásokat.

A 0-4-es és a 0-24-es sóder a legkedvezőbb

Amennyiben alaposabban is körbenézünk az építőanyag-kereskedések kínálatában, jellemzően azt tapasztaljuk, hogy az egyes sódertípusok egyáltalán nem egységárasok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 0-4-es és a 0-24-es sóder tekinthetők a legkedvezőbb árfekvéssel rendelkező termékeknek.

Ez azért meglepő, mert jellemzően ez a két legkeresettebb sódertípus, mondhatni a két véglet a rostált ömlesztett anyagok között, hiszen míg a legfinomabb munkákhoz, például az aljzatkialakításhoz a 0-4-es típus a legszerencsésebb, addig a vastagabb betonfelületekhez a 0-24-es a legideálisabb, a köztes megoldások átmenetet képviselnek, az osztályozatlan termék pedig töltősóderként terjedt el.

A konkrét árak tekintetében elmondható, hogy míg a 0-4-es sóder köbmétere nagyjából 7 és 9 000 forint körül alakul a jelenlegi magyar piacon, addig a 0-24-es típusa már 6 000 forinttól elérhető köbméterenként, és a maximális ár jellemzően ritkán több 9 000 forintnál.

A 0-8-as és a 0-16-os sóder valamiért drágább

Érdekesség, hogy az ömlesztett anyagok forgalmazásával foglalkozó vállalkozások árlistáját átböngészve szinte kivétel nélkül mindenhol drágább volt némileg a 0-8-as és a 0-16-os sóder, amivel talán azt szeretnék kompenzálni, hogy ezek az osztályozott típusok jellemzően kevésbé keresettek. Hogy mi ennek az oka?

Leginkább az, hogy ahová 0-8-as sóder kell, ott a legtöbbször a 0-4-es is megállja a helyét, és pontosan ez a jellemző a 0-16-os, illetve a 0-24-es osztályozott variánsoknál. Ebből kifolyólag az emberek nyilván inkább azt választják, amelyikhez olcsóbban hozzájutnak, hiszen több köbméter esetén ez gyakran jelentős spórolás lehet.

A konkrét árak tükrében mind a 0-8-as mind a 0-16-os sóder elérhető már 8 000 forintos árcédulától, azonban nagyon gyakran elérik a kereskedéseknél a 10 000 forintos összeghatárt is a 2021-es árak tükrében.


Pénzügy