A testvérkapcsolatok sokszínűsége

Egy testvérkapcsolat megtanít bennünket arra, hogyan tudjunk megosztozni egymással dolgokon, és miképp támogassuk egymást. Ennek a kapocsnak köszönhetően biztonságban érezzük magunkat, és testvérünk valódi lelki társunkká válhat.

A 6-14 éves kor közti időszak az, amikor a testvérkapcsolatok megváltoznak. A jó viszonynak köszönhetően fejlődik a gyermekek konfliktuskezelési képessége és ezzel együtt érzelmi intelligenciája is. Testvérükkel megosztják legféltettebb titkaikat, és cinkostárssá válnak minden apró csínytevésben.

Ennek ellenére a testvérek közti veszekedés szinte teljesen természetes gyermekkorban. Ha azonban ez a fajta viselkedés hosszú távú, esetleg az egyik fél folytonosan megalázza a másikat, az hatással lehet a későbbi felnőttkorra is. Így minél fontosabb, hogy korán felismerjük a problémát, és szülőként, esetleg szakember segítségével együtt megtanítsuk gyermekünket arra, hogy kezeljék konfliktusaikat.

Ehhez kérjen bizalommal online pszichológiai tanácsadást!

A születési sorrend hatása

Bár a gyermekek személyiségjegyeit nem kizárólag a születési sorrend határozza meg, ugyanakkor ezt vizsgálva némi hasonlóságot fedezhetünk fel a gyermekek között.

Az elsőszülött gyermekek általában vezető típusok, sokat várnak el saját maguktól, és testvérük megszületésével sokkal inkább függnek szüleik elismerésétől. Gyakran előfordul, hogy testvérükhöz hasonlítgatják saját magukat, amelyet szülőként nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a hasonlítgatás agressziót szülhet a testvérek közt.

A másodszülött gyermekek versengő típusok, akik figyelemre vágynak. Ugyanakkor példaképként tekintenek idősebb testvérükre, akit versenyszellemüknek köszönhetően le akarnak győzni.

A középső gyermekek egyfajta közvetítő szerepet játszanak a családon belül, éppen ezért nyitott személyiségek, könnyen ismerkednek másokkal.

Szülői támogatás

Szülőként a legfontosabb, hogy a gyermekeket ne hasonlítgassuk egymáshoz, hanem tudatosítsuk bennük, hogy mindegyiküknek megvan a saját maga erőssége. Mutassunk példát gyermekünknek, tanítsuk meg neki, hogy kezeljen egy adott konfliktust, állítsunk helyes mintát. 

Próbáljuk ösztönözni arra, hogy támogassa és segítse testvérét minden helyzetben, hogy kapcsolatuk valóban egy elszakíthatatlan kötelékké váljon.


Életmód Gyermek