Az utóbbi években a tojás fogyasztása körüli vita és kutatások folyamatosan zajlanak. Azonban az aktuális tudományos állásfoglalás szerint a tojás egészséges és biztonságos élelmiszer az emberi szervezet számára, amikor mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk.

Cikkünk végén található tojás fogyasztás kalkulátorral kiszámítható, elemezhető az Ön tojás fogyasztása is, prbálja ki!

A tojás kiváló forrása a magas minőségű fehérjéknek, amelyek hozzájárulnak az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához, valamint más fontos tápanyagoknak is, mint például a B-vitaminok, a D-vitamin, a szelén és a kolin. Ezenkívül a tojásban található koleszterin mennyisége sem bizonyult károsnak az egészségre, kivéve azokat az egyéneket, akik már meglévő magas koleszterinszinttel rendelkeznek.

Az utóbbi években az egészséges táplálkozás és életmód kutatásai során egyre több vizsgálat készült a tojás fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásairól. A legtöbb kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a tojás mérsékelt mennyiségben fogyasztva (napi 1-2 db) biztonságos és egészséges a legtöbb ember számára.

A tojás gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a D-vitamin, amely fontos szerepet játszik az egészséges csontok és az immunrendszer működésében.

Ugyanakkor a tojás magas koleszterintartalma miatt korábban a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban is vizsgálták.

Azonban az elmúlt években készült vizsgálatok alapján kiderült, hogy a tojás fogyasztása csak kis mértékben emeli a vér koleszterinszintjét, és hogy napi 1-2 db tojás fogyasztása biztonságos és nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ugyanakkor, ha valaki magas koleszterinszinttel rendelkezik, akkor érdemes konzultálnia orvosával a tojásfogyasztás kockázatairól.

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk


Egészség Gasztro