Nevelési elvektől függetlenül a gyerekek - a televízió nézést erősen korlátozó szülők utódai is - előbb-utóbb találkoznak a legnépszerűbb Disney mesehősökkel. Mivel a legnépszerűbb mesék könyvben is megjelennek, nem kell ehhez feltétlen tv elé ültetni őket. 

Példának okáért egy nagybevásárlás során is szembe találkozhatnak a különféle licences mesefigurákkal, kirakókkal, édességekkel vagy matricás és foglalkoztató füzetekkel is, melyektől roskadoznak az áruházak polcai. Bármennyire is szeretné a szülő, hogy kizárólag Mátyás királyt és a Grimm meséket ismerje a lurkó - természetesen szigorúan könyvből mesélés útján -, szinte elkerülhetetlen, hogy beleszeressen a tv és a videomegosztók meséinek szereplőibe.

Amikor az elvek romba dőlnek

Vannak olyan helyzetek - természetesen a mintaszülőknél nem feltétlenül -, amikor a gyermeket pár perc, esetleg egy fél óra erejéig beültetik a képernyő elé, amíg halaszthatatlan dolgokat intéznek. Ily módon egy idő után tapasztalható, hogy bizonyos mesék vagy azok dallamai szinte elvarázsolják a kicsiket. Szinte kivétel nélkül megfigyelhető, hogy mely mesék azok, amelyeken majd’ minden csemete felcseperedik. Kezdődik a kis ovis csigákkal, katicákkal és bogarakkal, majd ezt felváltják a röfögő-síró kismalacok, az autós mesék, amelyek amúgy nemcsak a fiúk körében olyan népszerűek. Nem maradhatnak ki a “kötelezők” közül a nyomozó kutyusok, vagy a mindig bajba kerülő kisfiú, akit a helyi hős tűzoltó menekít ki szorult helyzetekből, vagy csupán csak megmenti a kisváros lakóit. A legújabb őrület a nyuszi, aki mindent kipróbál, és kis mentora segítségével megismeri a világot, ami egyébként tényleg cuki.

Ahogy a gyermek egyre idősebb lesz, eljön az első mozi ideje is, már komoly, egész estés történetek bilincselik le a figyelmet és kerülnek az imádat középpontjába.

A mesehősök szerepe a gyermekek lelkivilágának fejlődésében

Elvitathatatlan, hogy az olvasott - még inkább a fejből mondott - mesék sokkal jobb hatással vannak a gyermekek érzelmi világára, szókincsére vagy problémamegoldó képességére, de egy képernyőn nézett mesehős inspirálta szerepjáték is éppúgy jár pozitív hozadékkal.

A gyermek fantáziája gazdagodik, a koncentrációs készség is fejlődik általa. Egy hős szerepébe képzelve magát, a gyermek átéli az izgalmakat, felkészíti lelkét az életre.

Ha nem tudtuk vagy nem akartuk a gyermekünket “burokban” nevelni, elzárva a XXI. század vívmányai elől, akkor bizonyára már van is kedvenc meséje.

Visszatérve a kezdetekhez, miszerint nincs is nagyobb öröm egy szülő számára, mint boldognak látni a gyermeket, íme néhány mesés holmi, mely pár kattintással beszerezhető a NETBoltnál.

Többszáz ismert mese - például a Jégvarázs, melynek egészen friss a második része - szereplőinek képével ellátott termék - játéktároló, karóra, party kellék, esernyő, írószerek, ruházat, kulacs és még rengeteg minden, ami a kedvencei világába repítheti a csemetét. 


Gyermek