Világszerte borúlátóak a céges döntéshozók: az EY 1200 CEO megkérdezésével készült legutóbbi kutatása alapján több mint 90 százalékuk a világgazdaság lassulására készül és felülvizsgálja terveit. Sőt, minden harmadik cégvezető (32%) teljesen leállítja a tervezett beruházásokat.

Az OTP Bank tapasztalatai alapján Magyarországon is hasonlóan látják a következő időszakot a döntéshozók, hiszen az orosz-ukrán konfliktus miatti gazdasági bizonytalanságok mellett az energiaárak drasztikus növekedésével, az infláció miatti bérnyomással, valamint a termékeik és szolgáltatásaik iránti kereslet esetleges csökkenésével is szembe kell nézniük.

Emiatt számos cég kénytelen újraírni pénzügyi terveit is, hogy fenntarthassa a jövedelmező működését. Ebben jelenthet komoly segítséget a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram.

„A magyar közepes- és nagyvállalatoknak sok esetben már nem is Magyarországon, hanem régiós szinten vagy akár a világpiacon kell helyt állniuk, így a gazdasági bizonytalanságok ellenére sem halaszthatóak el a versenyképességüket javító és a fenntarthatóságot szolgáló fejlesztések. Bár láthatóan romlottak a piaci alapú forinthitelezés feltételei, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram államilag támogatott kölcsönei új lehetőséget teremtenek ehhez, legyen szó beruházásokról, vagy akár forgóeszköz-finanszírozásról” – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A 700 milliárd forintos kerettel indított EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében az OTP Banknál az alábbi konstrukciók igényelhetők:

Beruházási hitel – Magyarországon megvalósuló, már megkezdett és új beruházások finanszírozására igényelhető, például a kapacitás bővítésére, a hatékonyság javítására, a felhasznált technológia korszerűsítésére. Forinthitel esetén legfeljebb évi 6%-os, euróhitel esetén legfeljebb évi 3,5%-os fix kamat mellett, akár 8 éves futamidőre, akár 1,5 éves rendelkezésre tartási és 2 éves türelmi idővel.

Zöld beruházási hitel – Magyarországon megvalósuló, már megkezdett vagy új energiahatékonysági és megújuló energiatermelő beruházások finanszírozására igényelhető, illetve technológiai korszerűsítés is finanszírozható vele. Forinthitel esetén legfeljebb évi 5%-os, euróhitel esetén legfeljebb évi 3,0%-os fix kamat mellett, akár 10 éves futamidőre, akár 1,5 éves rendelkezésre tartási és 2 éves türelmi idővel.

Forgóeszközhitel – Készletek és egyéb forgóeszközök finanszírozására, és fizetési nehézségek áthidalására igényelhető. Forinthitel esetén legfeljebb évi 6%-os, euróhitel esetén legfeljebb évi 3,5%-os fix kamat mellett, minimum 6 hónapos, rulírozó hitel esetén legfeljebb 2 éves, nem rulírozó hitel esetén pedig legfeljebb 3 éves futamidőre.

Az EXIM Magyarország korábbi programjai keretében az OTP Bank tavaly összesen 45,9 milliárd forintnyi hitelre kötött szerződést. Leginkább a forgóeszközhiteleket keresték a vállalatok.

Az OTP Bank szakértői arra számítanak, hogy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében is elsősorban a forgóeszközhiteleket fogják keresni az ügyfelek, ám sokan a korábban, az NHP Hajrá keretében felvett, lejáró hiteleiket újíthatják meg a program forrásaiból.

 


Pénzügy