Ha szeretnénk megérteni mi is az a BIRS kamatláb, akkor talán akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha úgy képzeljük el, mint egy hagyományos un. „nagyker” árat, ahol a nagykereskedők (jelen esetben a kereskedelmi bankok) egymásnak adott hitel árait tükrözi a BIRS kamatláb.

És ahogyan az a kereskedelmemben szokásos a kiskereskedelmi ár (azaz az az ár, ahol, mi fogyasztók kapjuk az adott árucikket) mindig a nagyker ár + kereskedelmi árrés alapján alakul ki.

Miért fontos tehát a BIRS kamatláb 2023-ban annak, aki hitelt vesz fel?

Azért fontos a BIRS kamatláb egy hitelfelvétel vagy hiteltörlesztés estén, mert a bankok a BIRS-hez (mint referenciakamathoz) árazzák a hiteleket, amit nekünk hitelfelvevőknek kell fizetnünk.

Példa: egy bank úgy gondolja, hogy ha szeretnénk tőle 10 éves futamidejű hitelt felvenni akkor ő azt a következő áron fogja nekünk ideadni:

1. megnézi az aktuális BIRS-kamatot (ezen tudja ő beszerezni a pénzt, azaz ennyi az ő kvázi „beszerzési költsége”)

2. ráteszi a saját nyereségét (ez a kamatfelár)

Ha pl. a 10 éves BIRS kamatláb 2%, míg a bank kamatfelára 3%, akkor nekünk ez a hitel 2% + 3% = 5%-ba fog kerülni (ha egyéb költségek nincsenek). A bankok hitelei közötti különbség jellemzően a kamatfelár közötti különbségből adódik, azaz a törlesztőrészlet attól függ, melyik bank, mennyit akar keresni a BIRS kamatláb fölött az ügyfelén.

A BIRS kamatmutató változása (növekedése vagy épp csökkenése) nagyban befolyásolja tehát egy hosszú távú hitel árát és törlesztőrészletét is.

Honlapunkon Ön folyamatosan nyomon követheti a BIRS kamatjegyzéseinek alakulását és az adott BIRS értékre kattintva grafikonon is megnézheti annak alakulását az MNB hivatalos közlése szerint.

A BIRS kamatok napi aktuális értéke IDE kattintva

A BUBOR kamatok értéke ITT


Pénzügy