Scarlett Johansson és az OpenAI hangbotrány

Az OpenAI nemrégiben levette az egyik hangot a ChatGPT chatbotjáról, miután felhasználók jelezték, hogy az túlzottan hasonlít Scarlett Johansson hangjára. Johansson nyilatkozatot adott ki, amelyben elmondta, hogy jogi tanácsadót fogadott fel az ügy részleteinek kivizsgálására, és hogy visszautasította az OpenAI többszöri ajánlatát, hogy licencelje a hangját a ChatGPT-hez.

Azonban a The Washington Post cikke szerint az OpenAI nem szándékosan próbálta megklónozni Johansson hangját, és a hasonlóság véletlen volt. Ez azonban még gyanúsabbá tette a helyzetet, különösen azután, hogy az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman két nappal a bemutató előtt felkereste Johanssont, hogy újra megpróbálja meggyőzni őt.

openAI hangbotrány

Biztonsági és bizalmi kérdések az OpenAI-nál

Az elmúlt hónapban az OpenAI megszüntette a Superalignment csapatát, amely a "szuperintelligens" AI rendszerek irányításának és kormányzásának módszereit fejlesztette. Bár a csapat a vállalat számítási erőforrásainak 20%-át ígérte, valójában csak ennek töredékét kapta meg. Ez és más problémák miatt a csapat két vezetője, Jan Leike és Ilya Sutskever lemondott.

Az elmúlt évben közel tucatnyi biztonsági szakértő hagyta el az OpenAI-t, és többen, köztük Leike is, nyilvánosan kifejezték aggodalmukat, hogy a vállalat a kereskedelmi projekteket előtérbe helyezi a biztonsági és átláthatósági erőfeszítésekkel szemben.

Az OpenAI válaszul új biztonsági bizottságot hozott létre, amely a vállalat projektjeivel és működésével kapcsolatos biztonsági és védelmi döntéseket felügyeli. Azonban a bizottságot belső emberekkel töltötték fel, köztük Altmannal is, nem pedig külső megfigyelőkkel.

biztonsági kérdések az OpenAI kapcsán

Sam Altman és a bizalom kérdése

Amikor nyilvánosságra került, hogy az OpenAI agresszív taktikát alkalmazott volt alkalmazottai felé, Altman bocsánatot kért, és azt állította, hogy nem tudott a politikákról. Azonban a Vox szerint Altman aláírása szerepel az ezeket a politikákat bevezető dokumentumokon.

Helen Toner, az OpenAI korábbi igazgatósági tagja szerint Altman visszatartott információkat, félrevezetett dolgokat és bizonyos esetekben egyenesen hazudott az igazgatóságnak. Toner elmondása szerint az igazgatóság a Twitteren keresztül értesült a ChatGPT megjelenéséről, nem pedig Altmantól, aki rossz információkat adott az OpenAI formális biztonsági gyakorlatairól.

mesterséges intelligencia hírek

Egyéb érdekes hírek a mesterséges intelligencia világából

- Hangklónozás egyszerűen: Egy új jelentés szerint az AI által vezérelt hangklónozó szolgáltatások segítségével politikusok nyilatkozatainak hamisítása rendkívül egyszerűvé vált.

- Google AI keresési eredmények: A Google AI által generált keresési eredmények még mindig finomításra szorulnak, de a cég gyors iterációkat ígér.

- Elon Musk AI startup: Elon Musk AI startupja, az xAI, 6 milliárd dollárnyi tőkét vont be, hogy agresszívan versenyezzen az OpenAI, a Microsoft és az Alphabet ellen.

- AI chatbotok és adatvédelem: Az Európai Unió ChatGPT munkacsoportja az AI chatbotok adatvédelmi megfelelésének első áttekintését kínálja.


AI Mesterséges intelligencia