Mielőtt belevágunk először is nézzünk néhány érdekesség és statisztika a baconról!

Tudtad, hogy a bacon több mint 3000 éves és a Kínaiak találták fel? Ide kattintva további érdekességeket olvashatsz!

 

A cikk végén lévő videó segítséget ad az elkészítéshez!

A minőségi énidő arról is szólhat, hogy valami igazán finomat eszünk, például hétvégén meglepjük magunkat egy angol reggelivel, aminek a legfontosabb (és kétséget kizáróan a legfinomabb) hozzávalója a bacon.

 

Akkor már el is áruljuk a titkot !

 

Süsd vízzel a bacont!

Legelőször a közösségi médiában, TikTok-on és a YouTube-on kezdték el népszerűsíteni ezt az új baconsütési módszert Amerikában, ráadásul nem kezdő hobbiszakácsok, hanem többek között egy híres fűszermárka tulajdonosa, Christopher Wallace, vagy egy amerikai életmódmagazin főszerkesztője. Állítják, ha vízzel sütöd a bacont, sokkal finomabb lesz a végeredmény, mintha a hagyományos módon készítenéd. A víznek köszönhetően sütés közben nem fröcsköl a baconből kisülő zsír, és attól sem kell tartanod, hogy odaég a bacon, az pedig már csak egy extra, hogy szép aranyszínűvé válik, ha elkészül, ráadásul olyan ropogós lesz, hogy alig fejezed be az első szeletet, máris nyúlsz a másodikért.

 

Hogyan süss vízzel bacont?

 

Az egész pofonegyszerű. Fektessük a baconszeleteket egymás mellé a serpenyőbe. Ügyeljünk rá, hogy a szeletek ne fedjék egymást. Ezután kapcsoljuk magas hőfokra a főzőlapot és öntsük le a baconöket annyi vízzel, hogy teljesen ellepje őket (ez körülbelül egy bögrényi mennyiség). Ha a víz forrni kezd, vegyük lejjebb a hőfokot, és süssük addig a bacont, míg el nem párolog a víz, a bacon pedig szép aranybarna színűre nem sül. A végeredmény egy minden korábbi élményünknél ropogósabb bacon lesz, ami sütés közben nem ég le, és mivel a víz „felfogja” a kisülő zsírját, nem is fröcsköl ránk a zsír a serpenyőből. Mielőtt a konyhaasztalra tennéd az elkészült baconszeleteket, fektesd konyhai törlőkendőre, hogy az anyag magába szívhassa a nedvességet, kicsapódott zsiradékot.

“A fenti módszer abban is eltér a hagyományos baconsütéstől, hogy picivel több időbe telik, mivel meg kell várni, hogy a víz elpárologjon, de minden erőfeszítést megér” - mondta Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelemi igazgatója.

 

Milyen szeletelt bacont lehet vízzel sütni?

Lényegében bármilyet, még a szeletek vastagsága sem számít. Arra azonban ügyeljünk, hogy jó minőségű húst vegyünk, hiszen csak abból lesz igazán finom reggeli.

„A minőségi baconöket általában bükkfán füstölik és sózással tartósítják. Így teszünk mi is, ráadásul a baconjeinkhez a feldolgozás során nem adunk semmilyen cukrot vagy mézet, mint ahogy az más márkánál megfigyelhető. A tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a füstöléstől nyer zamatot. Termékeinkhez nem használunk ízfokozókat, sem nátrium glütamátot, térfogatnövelőket sem találni a baconjeinkben. Helyettük tavaly óta bekerült a hozzáadott antioxidáns is az összetevők közé, ami egészségesebbé teszi a Gierlinger Premium Bacont”

 

Mikróban is lehet bacont sütni!

Ha nyitott vagy az új elkészítési módszerekre, ajánljuk, hogy mikróban is próbáld meg elkészíteni a bacont. Ehhez csak egy hőálló tálra és némi konyhai papírtörlőre lesz szükségünk. A tálra tegyünk néhány réteg papírtörlőt, erre helyezzük a baconszeleteket, majd az egészet feddjük le legalább még egy újabb réteg papírral, hogy a sülés közben erre fröcsköljön a zsír. A bacon mennyiségétől függően (fontos, hogy a szeletek itt se fedjék egymást) két-három perc alatt kész a bacon. Ha nem tudtuk megenni az összes szeletet, és eltennénk későbbre, fogyasztás előtt elég csak harminc másodpercre ismét betenni a mikróba.

Ide kattintva megnézheted a videót!


Gasztro