Az előrefizetős-feltöltős villanyórák jogi háttere

Az előrefizetős mérőkről a VET (273/2007.(X.19) sz. Kormányrendelet) és a Szociális törvény (1993. évi III. törvény) rendelkezik, amely alapján előrefizetős mérőket kell felajánlani a védendő fogyasztóknak.

Kik a védendő fogyasztók?

A védendő fogyasztók a lakossági fogyasztók azon köre, amelyek külön jogszabályban rögzített tulajdonságaik (szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő) alapján a villamosenergia ellátásban megkülönböztetett feltételek szerint vehetnek részt.

Kinek lehet előre fizetős villanyórája?

- Azoknak a védett fogyasztóknak, akik hátralékot halmoznak fel, lehetőségük van előrefizetős mérés igénybevételére.

- A két hónapnál hosszabb idejű részletfizetési megállapodás megkötésének feltétele az előrefizetős mérő felszerelése.

Hogyan működik az előre fizetős villanyóra?

A fogyasztásmérő a rendelkezésre álló energia mennyiséget mutatja kijelzőjén, mely a felhasználás mértékében csökken, a 25 kWh értékhatárt elérve figyelmeztető jelzést is ad. A fogyasztásmérőben a rendelkezésre álló energia mennyiségét feltöltő kód vásárlásával lehet növelni. A kódot a mérő kezelőfelületén lévő számbillentyűk használatával, vagy egyéb elektronikus eszközökhöz használt távirányítóval (pl. TV távirányító) lehet a fogyasztásmérőbe betölteni. Az előrefizetős mérőket az ügyfélszolgálati irodákban lehet igényelni, feltöltőkódot pedig a partnerüzletekben lehet vásárolni.

Lakossági villamos energia, áram árak 2017-ben kalkulátor

Az előrefizetős mérők alkalmazásának egyéb lehetőségei

- Az Önkormányzatok által meghatározott felhasználók

- Értékesítési szakterület döntése alapján meghatározott felhasználók (hátralékos ügyfelek, bérlakások, nyaralók)

- 2012-től az ELMŰ-ÉMÁSZ előirányozza a 60 napon túli tartozással rendelkező védett (kizárólag szociálisan rászorult) fogyasztók számára az előre fizetős mérők felszerelését.

Fogyasztásmérő hely kialakítása

Előrefizetős mérő felszerelése esetén, a mérő fogadására és kezelésére alkalmas, új mérőhelyet kell kialakítani. Követelmény a fogyasztásmérő szekrénnyel szemben, hogy az elvárt IP és beavatkozásokkal szembeni védelem biztosítása mellett, tegye lehetővé a fogyasztásmérő kezelőfelületének elérését. Ezt általában nyitható kezelőajtóval oldják meg a szekrénygyártók.

Nem szükséges új fogyasztásmérő helyet kialakítani, megfelelő műszaki állapotú meglévő fogyasztásmérő hely esetén, ha a zárpecsétek felhelyezése után is biztosított a fogyasztásmérő kezelő felületének elérése, vagy ha a készülék kezelését a felhasználó távirányítóval megoldja, és erről írásban nyilatkozik.

Mennyibe kerül jelenleg 1 kwh elektromos áram? Kalkulátor ITT.

Az előrefizetős mérők alkalmazásának előnyei

- Megakadályozza a hátralék további felhalmozódását

- Gazdálkodásra ösztönöz

- A fogyasztásmérő felszerelésének költsége nem a fogyasztót terheli

Kalkulátorainkat a témában a cikk alatt taláod meg.


Pénzügy Otthon