A pótlás kapcsán kétféle megoldás áll rendelkezésre. Hogy mikor, melyiket indokolt választani, azt számos körülmény tudja befolyásolni. Rövid bejegyzésünkben a fogászati híddal, illetve az implantátummal történő fogpótlás sajátosságait fogjuk leírni.

Amennyiben a Te esetedben is van aktualitása a témakörnek, akkor reményeink szerint a cikk elolvasása után sokkal nagyobb rálátásod lesz arra, hogy számodra melyik opció jelentheti a megfelelő választást.

A magyar lakosság döntő többségének vannak hiányzó fogai

Hacsak nem tartozol az igazán szerencsés kivételekhez, akkor Téged is érint vagy érinteni fog majd később a fogpótlás megoldandó problémája.

Ezen feltételezést azokra a felmérésekre alapozzuk, amelyek a magyar lakosok fogazatának szomorú állapotáról árulkodnak. A felnőtteknél ugyanis nagy átlagban legalább 10 darab fog hiányzik. Ezek pótlásáról pedig lehetőség szerint minél előbb gondoskodni kell. A hiányos fogazat esztétikai szempontból sem fest túl szépen, emellett pedig az ételek alapos megrágását is megnehezíti.

Nézzük, hogy mikor, melyik megoldást célszerű választanunk a pótlásra.

Mit tegyünk, ha egyetlen fogunk hiányzik csak?

Egyetlen fog pótlása kapcsán a fogászati implantátum kínálja az optimális választást. A rá helyezett koronával együtt megfelelő pótlást képes biztosítani, miközben nem szükséges a beültetéséhez lecsiszolni a szomszédos fogakat. Emellett könnyebb tisztítani, illetve a fogkő is nehezebben jelenik meg rajta.

Ami kissé árnyalja a képet, hogy a végleges beültetéshez meg kell várni a gyógyulást, illetve a hídhoz képest valamelyest drágábbnak is számít.

Mit tegyünk, ha több fogunk is hiányzik?

Amikor több fog pótlását is meg kell oldani, ott valamelyest már bonyolultabbá válik a helyzet.

Amennyiben több implantátumra is szükség van, akkor az jelentősen képes megemelni a beavatkozás költségeit. Persze az sem mindegy, hogy a többi fog milyen állapotban van. Amennyiben ezek eleve tömöttek vagy szuvasak, akkor a kezelésüket is meg kell oldani. Ilyen esetekben sokkal inkább egy fogászati híd jelenti a jobb választást.

Szóval lehetőségből akad bőven, és szerencsére nem egyes egyedül kell meghoznunk a döntést. Célszerű előtte konzultálnunk a fogorvossal, kérni a részletes véleményét, hogy tisztábban lássunk.

A lényeg az, hogy valamilyen megoldást mindenképp találjunk a hiányzó fogak pótlására, mert ezt az egészségünk hosszú távú megőrzése is indokolttá teszi. 


Egészség