Egykor nélkülözhetetlen, ma szükségtelen a kalap?

A kalap valaha nélkülözhetetlen volt, ha a férfidivatot nézzük. Minden férfi hordta - ugyanúgy, ahogy a mellény vagy a zsebóra -, szükséges kiegészítő volt. Egyrészt funkcionális haszna volt, másrészt megkülönböztette viselőjét, megmutatta a társadalomban betöltött helyét. A státuszának megfelelő kalapot büszkén viselte mindenki, és jellegzetességeinél fogva a külső szemlélő számára is egyértelmű volt a pozíciója.

A kalapviselés szükségessége a mai korban már elhanyagolható, viszont egyre inkább divatba jön. Sokan gondolják úgy, hogy ez egy hóbort, egy “ki akarok tűnni a tömegből”-érzést közvetít, pedig ha jobban belegondolunk, inkább egy jó modorú, elegáns úriember képét tükrözheti a kalapviselés. 

A magyar hagyományok őrzőinek, kedvelőinek ne legyen fenntartása a kalap viselésével kapcsolatban! A történelmünk során, a társadalmi köröket figyelembe véve több kalaptípus is felfedezhető, de talán a legelterjedtebb a csikós kalap és a székely kalap. 

Válassz hagyományos kalapot a mindennapokra

A magyaros kalapok gyapjúból készülnek és béleltek, melyek a Hagyományőrző Boltnál férfi- és gyerek kalap változatban is megtalálhatóak. Különleges és érzelmeket vált ki mindenkiből. Vásárlásnál azonban a pontos méretre ügyelni kell. 

Kalapot pont akkorát kell választani, ahány centiméter a fejkörméret ahhoz, hogy kényelmesen és komfortosan viselhető legyen. Mérésnél a szemöldök felett a homlokhoz igazítsuk a mérőszalagot, vezessük el a fül felett, és a tarkó közepénél - ahol elhelyezkedne a kalap - nézzük meg, hány centimétert mutat a mérő, mert pont akkorára lesz szükség.

Így lehet tökéletes viselet a mindennapokra gondolva!

A legnépszerűbb magyar hagyományos kalapok

Egyik legnépszerűbb a magyar hagyományos kalapok közül a csikós kalap. A fejfedő fekete báránybőrből készült alapvetően, fekete lószőrből font szalag díszítette ujjnyi szélességben. A merev kalap hatalmas karimával rendelkezik, melyet régen sokszor zsíroztak is, ezzel védelmet biztosítva az eső ellen. Gyakran beázott és rengeteg vizet tartott magában, így ez elengedhetetlen volt a csikós élet során.

A másik igen közkedvelt hagyományos kalap a székely kalap. Sokkal konszolidáltabbnak mondható talán, így a hétköznapi viseletben jobban megállja a helyét, mint a csikós kalap. A fekete, keményre készített kalap selyemszalagot kapott díszítésként. 

Az általánosan kemény kialakítás miatt egy kalapra mindig figyelni kell, hova tesszük, hol tároljuk. Újra lehet büszke viselője, válassz bátran ízlésednek megfelelőt!


Ruházat