Az emberi élettartam általában országonként, nemre, életmódra és más tényezőkre alapozva változó. Általánosságban elmondható, hogy az emberi élettartam az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben megnőtt a jobb orvosi ellátásnak, az egészségesebb életmódra való törekvésnek és az általános életkörülmények javulásának köszönhetően.

A világ átlagos élettartama jelenleg mintegy 72 év. Azonban vannak olyan országok, ahol az átlagos élettartam magasabb, mint például Japánban, ahol az átlagos élettartam meghaladja a 84 évet.

Fontos megjegyezni, hogy az élettartam sok tényezőtől függ, például a genetikai örökségtől, az életmódtól, az egészségügyi ellátás minőségétől, az életkörülményektől és más tényezőktől. Az egészséges életmódra való törekvés, például a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és az egészséges életvitel hosszabb és egészségesebb életet eredményezhet.

Melyik országban élnek az emberek a legtovább?

Az országokban élők átlagos élettartama országonként változik, és sok tényezőtől függ, például az egészségügyi ellátás minőségétől, a táplálkozástól, a környezeti tényezőktől, a lakóhely helyétől és az életkörülményektől.

A világban a legmagasabb átlagos élettartamot jelenleg Monaco lakosai élvezik, ahol a 2021-es adatok szerint a várható élettartam 86,6 év. Ezt követi Japán, ahol a várható élettartam átlagosan 85,3 év, majd Svájc, Spanyolország és Olaszország.

Azonban az átlagos élettartam csak egy mutatója a lakosság egészségi állapotának, és az országok rangsorolása változhat a statisztikai módszerek, az élettartam-számítás módszerei és a források eltérő használata miatt. Fontos megjegyezni, hogy az átlagos élettartam folyamatosan változik, és sok tényezőtől függ, beleértve a jövőbeli egészségügyi trendeket is.

A cikkünk végén található emberi életkor kalkulátor segítségével Te is kiszámíthatod, hogy a tudományos statisztikák alapján mennyi ideig élsz majd. 

A cikkhez ajánlott kalkulátoraink


Életmód