Villámgyors Google keresések 

A google keresések száma viszont cseppet sem csökken. Másodpercenként több mint ezer keresést hajtanak végre magyar IP-címekről, a találatokat a Google pedig átlagban 0,2 másodperc alatt tálalja. Igazából itt egyedül az a meglepő, hogy a Google igazából monopóliumban van. A közösségi oldalak terén a Facebook azért azonnal kapott konkurenseket (twitter, majd Instagram), és még pár éve is be tudott törni egy új platform az élmezőnybe: a Tiktok. A kereső motorok piacán viszont a kezdeti verseny (keres még bárli a yahoo-n?) mintha teljesen megszűnt volna.  

Hány magyar birtokol és használ is kriptovalutákat?  

Mindössze párszázra becsülik azon magyarok számát, akik aktívan használják a bitcoin-t és a többi kriptovalutát. Viszont akár tízezres számban lehetnek azok, akik birtokolják, azaz spekulálnak és üzletelnek velük. A magyar kormány úgy 900millió dollárra becsüli a magyarok által birtokolt kriptovaluták értékét. De ez összecseng a nemzetközi tendenciákkal is. Többszáz millió kriptovaluta tulajdonosból csak körülbelül 20 millióan használják ezeket a valós életben, azaz áruk és szolgáltatások vásárlására. Ami arra mutat rá, hogy a kriptovalutáknak azért még van hova fejlődniük, aki meg kereskedni akar velük, annak figyelnie kell arra, nehogy "kipukkadjon a lufi". 

Az internetes átverések megdöbbentő statisztikái 

Tízből egy ember esik áldozatul olyan internetes csalásoknak, ahol pénzt is veszít. 

Az internetes átverérseknek csak 20%-a érinti a 65 évesnél idősebbeket, ami meglepő, az ember magasabb arányra tippelt volna. Ez viszont azt jelenti, hogy fiatalabb, az internetben jártasabb emberek is tudnak pórul járni. 23%-a azoknak akik szóba elegyednek, azaz válaszolnak a csalók megkereséseire, fognak a végén valóban pénzt is veszíteni. Az online ismerkedő weboldalak/appok esetében minden tizedik profil hamis, amit csakis azért hoztak létre, hogy a naiv hölgyektől (vagy uraktól) pénzt csaljanak ki. Az online boltok 82%-a találkozik bankkártyával való visszaéléssel. Az internetes csalások száma folyamatosan nő továbbra is, vagyis különösen fontos körültekintően eljárni, amikor az interneten lépünk interakcióba ismeretlenekkel vagy online kereskedésekkel. 

A közösségi oldalak jók vagy rosszak nekünk? 

Közhely, hogy a mai fiatalok "mindig" online vannak. Felmérések azt mutatják, hogy 80%-uk pozitívan értékeli a közösségi oldalak hatását az életükre, barátságaikra. Ugyanakkor ma már az is közhely, hogy a pszichológusok többsége szerint a közösségi oldalak sok esetben káros hatással van a fiatalok életére. Figyelemzavar, a koncentráció hiánya, kisebbségi komplexus, zaklatások, csak hogy néhányat említsünk a gyakori problémák közül, amit kifejezetten a folyamatos online jelenlét generál. Nehéz de fontos feladat a fiatalabb generációkat meggyőzni arról, hogy létezik offline élet is, sőt: hogy a valódi élet, a legszebb élmények nem a telefonba bújva élhetők meg. 

Az online játékok népszerűsége is folyamatosan növekszik 

A szabályozás kuszasága ellenére, Magyarországon is kifejezetten népszerűek az online szerencsejáték oldalak. 25 és 50 év között az internetezők 32%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy játszott-e már valaha valódi pénzben a magyar online szerencsejáték oldalak valamelyikén. Persze nem csak a kaszinójátékok népszerűek, a sportfogadások száma is folyamatosan növekedésben van, miután a 2020-as első lockdown idején először igen csak megcsappantak a sportesemények és a sportfogadások számai. 

A magyarok 92%-a használja az internetet 

2010-ben még csak a lakosság 66%-a használta rendszeresen az internetet. Ma már ez az arány 92%-nál tart. Ez igen jó arány, főleg, hogy Magyarországon az internet előfizetések számottevően drágábbak a szomszédos országokhoz képest. Egy felmérés alapján, ahol 20 EU-s országot hasonlítottak össze, az internet előfizetés árak alapján Magyarország a 17. legdrágább volt. Ez minden bizonnyal azt is jelenti, hogy a magyarországi internet-szolgáltatók az európai átlagnál jobban kereshetnek.


Életmód